Cofnij
Drukuj
Mniejszy
Normalny
Większy
Chili con carne
Drukuj
Przygotowanie:
15
minuty
minuty
Gotowanie:
50
minuty
minuty
W sumie:
1
godzina
godzina
5
minuty
minuty
Porcje:
6
Kalorie:
315
kcal
Autor:
Miss Berry
Składniki:
500
g
mięsa mielonego wołowego
2
cebule
2
ząbki czosnku
2
puszki pomidorów krojonych
1
puszka czerwonej fasoli
1
puszka kukurydzy konserwowej
2
czerwone papryki
1
zielona papryka
2
łyżeczki ostrej papryki
2
łyżeczki słodkiej papryki
1
łyżeczka suszonych płatków chili
zależnie od preferencji
2
łyżeczki oregano
sól
pieprz
ewentualnie cukier lub stewia do smaku
2
łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Dodać mięso mielone i wymieszać je z przyprawami: ostrą papryką, słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Podsmażyć.
Dodać pomidory krojone, czerwoną fasolę i kukurydzę konserwową. Gotować na małym ogniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. I gotować minimum 20 minut.
Chili powinno być dobrze doprawione, lekko słodkie (przez kukurydzę i paprykę) można jednak dosłodzić je odrobiną cukru lub stewii.
Podawać z sałatą lodową zawinięte w pełnoziarnistą tortillę.