Bardzo proste danie, polegające w zasadzie tylko i wyłącznie na wrzuceniu składników do garnka i gotowaniu przez dość długi czas 🙂
Jedno z moich ulubionych dań i przepis sprawdzony milion razy, który zawsze ląduje na moim stole, gdy nie mam pomysłu na obiad.
Chili con carne zawinięte w pełnoziarnistą tortillę z jogurtem naturalnym w towarzystwie sałaty lodowej – pycha!
Chili con carne
Porcje 6
Kalorie 315kcal
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili zależnie od preferencji
- 2 łyżeczki oregano
- sól pieprz
- ewentualnie cukier lub stewia do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przepis
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
- Dodać mięso mielone i wymieszać je z przyprawami: ostrą papryką, słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Podsmażyć.
- Dodać pomidory krojone, czerwoną fasolę i kukurydzę konserwową. Gotować na małym ogniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
- Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. I gotować minimum 20 minut.
- Chili powinno być dobrze doprawione, lekko słodkie (przez kukurydzę i paprykę) można jednak dosłodzić je odrobiną cukru lub stewii.
- Podawać z sałatą lodową zawinięte w pełnoziarnistą tortillę.
najlepszy jednogarnkowiec wszech czasów:) muszę kiedyś spróbować z tortillą, bo zawsze jem z ryżem!
O tak, dania jednogarnkowe są niezastąpione, kiedy nie mamy pomysłów na obiad. A chilli con carne jest chyba najlepszym jednogarnkowcem 🙂 Fajny pomysł, żeby zawinąć je w tortillę – muszę spróbować następnym razem – dzięki za przepis!
Chili con care robię bardzo podobnie, tylko omijam kukurydzę (jakoś za nią nie przepadam:))
haha ja robię zupełnie odwrotnie, uwielbiam kukurydzę i często wyjadam ją z puszki łyżeczką 😀