Bardzo proste danie, polegające w zasadzie tylko i wyłącznie na wrzuceniu składników do garnka i gotowaniu przez dość długi czas 🙂

Jedno z moich ulubionych dań i przepis sprawdzony milion razy, który zawsze ląduje na moim stole, gdy nie mam pomysłu na obiad.

Chili con carne zawinięte w pełnoziarnistą tortillę z jogurtem naturalnym w towarzystwie sałaty lodowej – pycha!

Chili con carne

Drukuj

Chili con carne

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 50 minuty
W sumie 1 godzina 5 minuty
Porcje 6
Kalorie 315kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili zależnie od preferencji
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól pieprz
  • ewentualnie cukier lub stewia do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis

  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
  • Dodać mięso mielone i wymieszać je z przyprawami: ostrą papryką, słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Podsmażyć.
  • Dodać pomidory krojone, czerwoną fasolę i kukurydzę konserwową. Gotować na małym ogniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. I gotować minimum 20 minut.
  • Chili powinno być dobrze doprawione, lekko słodkie (przez kukurydzę i paprykę) można jednak dosłodzić je odrobiną cukru lub stewii.
  • Podawać z sałatą lodową zawinięte w pełnoziarnistą tortillę.