Cofnij
Drukuj
Mniejszy
Normalny
Większy
Curry z Kurczakiem
Drukuj
Przygotowanie:
10
minuty
minuty
Gotowanie:
20
minuty
minuty
W sumie:
30
minuty
minuty
Porcje:
4
Kalorie:
410
kcal
Autor:
Miss Berry
Składniki:
500
g
piersi z kurczaka
3
nieduże papryki
500 g
2
cebule
1
ząbek czosnku
puszka mleka kokosowego
400 ml
czerwona pasta curry
1
łyżka oleju kokosowego
3
liście limonki kaffir
1
łyżeczka soku z limonki
1
mała papryczka chili
sól himalajska
pieprz
świeża kolendra do posypania
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i posypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kosteczkę, papryki w 2 cm kawałki, czosnek posiekać.
Rozgrzać olej kokosowy na patelni i zeszklić cebulę z czosnkiem.
Dodać kurczaka i podsmażyć na dużym ogniu.
Następnie zmniejszyć ogień, dodać czerwoną pastę curry, smażyć ciągle mieszając przez 2 minuty i wlać mleko kokosowe.
Dodać liście limonki kaffir, naciętą papryczkę chili, sok z limonki i pokrojoną paprykę.
Gotować na niedużym ogniu około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać ze świeżą kolendrą. Smacznego!