Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Dhal Curry
Drukuj
Przygotowanie:
20
minuty
minuty
Gotowanie:
40
minuty
minuty
W sumie:
1
godzina
godzina
Porcje:
4
Kalorie:
394
kcal
Autor:
Miss Berry
Składniki:
1
szklanka czerwonej lub żółtej soczewicy
200 g
1
łyżka ghee lub oleju kokosowego
1/2
puszki mleka kokosowego
1
duża cebula
3
ząbki czosnku
2
szklanki wody
2
pomidory
3
suszone papryczki chili
garść liści curry
1
łyżeczka ziaren gorczycy
1
łyżeczka kurkumy
1
łyżeczka kuminu
1
łyżeczka kozieradki
1/2
łyżeczki asafetydy
1
łyżeczka cukru
sól
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Olej kokosowy lub masło ghee rozgrzać w garnku.
Dodać połamane suszone papryczki chili, cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek.
Dodać przyprawy: ziarna gorczycy, kurkumę, kumin, kozieradkę, asafetydę. Całość wymieszać i podsmażyć przez około 5 minut.
Dodać 1 szklankę soczewicy i zalać 2 szklankami wody. Dodać liście curry oraz pomidory pokrojone w kostkę. Całość wymieszać.
Gotować około 30 minut, do momentu gdy soczewica będzie miękka, od czasu do czasu mieszając i dolewając odpowiednią ilość wody.
Dodać mleko kokosowe oraz cukier i gotować kolejne 5-10 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ryżem basmati, tradycyjnymi string hopperami lub plackami roti. Smacznego!