Od moich wakacji na Sri Lance minęło już dużo czasu, jednak dopiero teraz udało mi się spróbować przyrządzić jedną z potraw, które tam odkryłam. Mowa o lankijskim Dhal Curry, czyli curry z soczewicą i mlekiem kokosowym. Z wakacji przywiozłam cały zapas liści curry, nasion musztardy oraz kuminu, które czekały sobie grzecznie na mnie w Polsce, ponieważ zapomniałam zabrać ich do Danii w sierpniu i udało mi się to dopiero teraz.
Dzisiaj w końcu nadarzyła się okazja by te niecodzienne składniki wypróbować. Mając w pamięci smak Dhal Curry, poszperałam trochę w internecie by sprawdzić jak inni ludzie je przyrządzają, a następnie zabrałam się do roboty. Efekt? Curry jest przepyszne. Należy pamiętać jednak, że nie jest to danie które można dowolnie modyfikować – po zmianie proporcji lub pominięciu niektórych przypraw to nie będzie już „to”. Dlatego zachęcam Was żeby przed przygotowaniem przejść się do sklepu i skompletować wszystkie potrzebne składniki 🙂
Do dzieła! Przepis na Curry z soczewicą (Dhal Curry) znajdziecie poniżej.

Dhal Curry
Składniki
- 1 szklanka czerwonej lub żółtej soczewicy 200 g
- 1 łyżka ghee lub oleju kokosowego
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- 2 pomidory
- 3 suszone papryczki chili
- garść liści curry
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1 łyżeczka cukru
- sól pieprz do smaku
Przepis
- Olej kokosowy lub masło ghee rozgrzać w garnku.
- Dodać połamane suszone papryczki chili, cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek.
- Dodać przyprawy: ziarna gorczycy, kurkumę, kumin, kozieradkę, asafetydę. Całość wymieszać i podsmażyć przez około 5 minut.
- Dodać 1 szklankę soczewicy i zalać 2 szklankami wody. Dodać liście curry oraz pomidory pokrojone w kostkę. Całość wymieszać.
- Gotować około 30 minut, do momentu gdy soczewica będzie miękka, od czasu do czasu mieszając i dolewając odpowiednią ilość wody.
- Dodać mleko kokosowe oraz cukier i gotować kolejne 5-10 minut.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z ryżem basmati, tradycyjnymi string hopperami lub plackami roti. Smacznego!