Cofnij
Drukuj

Duszone żeberka po azjatycku

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina 45 minuty
W sumie 2 godziny 15 minuty
Porcje 6
Kalorie 830kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Sos do żeberek

  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2,5 szklanki wody

Żeberka

  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chili
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 4 plasterki imbiru
  • 1/2 laski cynamonu
  • sól pieprz

Przepis

  • Przygotować sos do żeberek: w misce bardzo dokładnie wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, miód i wodę.
  • Żeberka posypać solą i pieprzem i podsmażyć w żaroodpornym garnku na oleju ryżowym, aby skórka zrobiła się chrupiąca. Smażyć tylko jedną warstwę żeberek na raz - możliwe, że będziemy musieli podzielić smażenie na dwie tury.
  • Usmażone żeberka przełożyć do osobnej miski.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę, papryczkę chili i imbir pokroić na plasterki. Trawę cytrynową lekko rozgnieść.
  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
  • W garnku, w którym smażone były wcześniej żeberka na pozostałym tłuszczu lekko podsmażyć pokrojoną cebulę wraz z papryczką chili, trawą cytrynową, imbirem i cynamonem.
  • Dodać przygotowany wcześniej sos do żeberek, całość zagotować.
  • Dodać usmażone wcześniej żeberka i całosć w żaroodpornym garnku przełożyć do piekarnika. Jeśli nie mamy żaroodpornego garnka - przekładamy zawartość do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
  • Piec przez 1 godzinę 15 minut w 170 stopniach pod przykryciem mieszając co pół godziny. Następnie zdjąć przykrywkę z garnka i piec kolejne 30 minut. Smacznego!