Nieprzyzwoicie pyszne żeberka. Tak najpierw nazwałam te pyszności. Później jednak stwierdziłam, że będzie trzeba je nazwać bardziej po ludzku, wiecie SEO i te sprawy. Ale serio, są po prostu przepyszne! Tłuściutkie żeberka wieprzowe podsmażone na chrupiąco na patelni, a następnie uduszone z dodatkiem sosu sojowego, ostrygowego, świeżego imbiru, trawy cytrynowej, z dodatkiem papryczki chili. Rozpadające się w ustach aromatyczne mięsko. Koniecznie musicie spróbować! 🙂
Duszone żeberka po azjatycku
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 6
Składniki
Sos do żeberek
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2,5 szklanki wody
Żeberka
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 2 papryczki chili
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 4 plasterki imbiru
- ½ laski cynamonu
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Przygotować sos do żeberek: w misce bardzo dokładnie wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, miód i wodę.
- Żeberka posypać solą i pieprzem i podsmażyć w żaroodpornym garnku na oleju ryżowym, aby skórka zrobiła się chrupiąca. Smażyć tylko jedną warstwę żeberek na raz - możliwe, że będziemy musieli podzielić smażenie na dwie tury.
- Usmażone żeberka przełożyć do osobnej miski.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, papryczkę chili i imbir pokroić na plasterki. Trawę cytrynową lekko rozgnieść.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
- W garnku, w którym smażone były wcześniej żeberka na pozostałym tłuszczu lekko podsmażyć pokrojoną cebulę wraz z papryczką chili, trawą cytrynową, imbirem i cynamonem.
- Dodać przygotowany wcześniej sos do żeberek, całość zagotować.
- Dodać usmażone wcześniej żeberka i całosć w żaroodpornym garnku przełożyć do piekarnika. Jeśli nie mamy żaroodpornego garnka - przekładamy zawartość do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
- Piec przez 1 godzinę 15 minut w 170 stopniach pod przykryciem mieszając co pół godziny. Następnie zdjąć przykrywkę z garnka i piec kolejne 30 minut. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 300 g Kalorie: 830 kcal Tłuszcze: 73,4 g Węglowodany: 6,5 g Błonnik: 0,7 g Białko: 39,4 g