Nieprzyzwoicie pyszne żeberka. Tak najpierw nazwałam te pyszności. Później jednak stwierdziłam, że będzie trzeba je nazwać bardziej po ludzku, wiecie SEO i te sprawy. Ale serio, są po prostu przepyszne! Tłuściutkie żeberka wieprzowe podsmażone na chrupiąco na patelni, a następnie uduszone z dodatkiem sosu sojowego, ostrygowego, świeżego imbiru, trawy cytrynowej, z dodatkiem papryczki chili. Rozpadające się w ustach aromatyczne mięsko. Koniecznie musicie spróbować! 🙂

Duszone żeberka w orientalnej odsłonie

Duszone żeberka po azjatycku
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
Sos do żeberek
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2,5 szklanki wody
Żeberka
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chili
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 4 plasterki imbiru
  • ½ laski cynamonu
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Przygotować sos do żeberek: w misce bardzo dokładnie wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, miód i wodę.
  2. Żeberka posypać solą i pieprzem i podsmażyć w żaroodpornym garnku na oleju ryżowym, aby skórka zrobiła się chrupiąca. Smażyć tylko jedną warstwę żeberek na raz - możliwe, że będziemy musieli podzielić smażenie na dwie tury.
  3. Usmażone żeberka przełożyć do osobnej miski.
  4. Cebulę pokroić w kosteczkę, papryczkę chili i imbir pokroić na plasterki. Trawę cytrynową lekko rozgnieść.
  5. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
  6. W garnku, w którym smażone były wcześniej żeberka na pozostałym tłuszczu lekko podsmażyć pokrojoną cebulę wraz z papryczką chili, trawą cytrynową, imbirem i cynamonem.
  7. Dodać przygotowany wcześniej sos do żeberek, całość zagotować.
  8. Dodać usmażone wcześniej żeberka i całosć w żaroodpornym garnku przełożyć do piekarnika. Jeśli nie mamy żaroodpornego garnka - przekładamy zawartość do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
  9. Piec przez 1 godzinę 15 minut w 170 stopniach pod przykryciem mieszając co pół godziny. Następnie zdjąć przykrywkę z garnka i piec kolejne 30 minut. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 300 g Kalorie: 830 kcal Tłuszcze: 73,4 g Węglowodany: 6,5 g Błonnik: 0,7 g Białko: 39,4 g

Duszone żeberka w orientalnej odsłonie