Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Fondant czekoladowy (molten lava cake)
Drukuj
Przygotowanie:
20
minuty
minuty
Gotowanie:
10
minuty
minuty
W sumie:
30
minuty
minuty
Porcje:
3
Autor:
Miss Berry
Składniki:
100
g
masła
150
g
gorzkiej czekolady
40
g
mąki kokosowej
80
g
cukru pudru
2
jajka
2
żółtka
szczypta soli
ekstrakt waniliowy
kakao do oprószenia formy
Przygotowanie:
Masło i połamaną gorzką czekoladę podgrzać w rondelku na bardzo małym ogniu często mieszając do rozpuszczenia.
Masę czekoladową przelać do dużej miski i przestudzić.
Do miski dodać szczyptę soli, mąkę kokosową, cukier puder, ekstrakt waniliowy, 2 całe jajka i 2 żółtka.
Wymieszać szpatułką miksera na wysokich obrotach przez około minutę.
Ramekiny wysmarować masłem, oprószyć kakao i napełnić przygotowaną masą czekoladową.
Piec w 220 stopniach przez 10 minut.
Udekorować świeżymi owocami (np. malinami). Podawać natychmiast. Smacznego!