Bez mąki i bez glutenu, jednak ze sporą dawką cukru pudru. Fondant czekoladowy, słynne ‘molten lava cake’ to jeden z ciekawszych deserów. Lekko przypieczona delikatna skórka ciasta i rozpływające się zarówno w ustach jak i na talerzu wnętrze z masą czekoladową. Koniecznie do spróbowania dla wszystkich wielbicieli szybkich bezglutenowych wypieków.

Do przygotowania tego deseru będziecie potrzebować malutkich kokilek do zapiekania. Z przepisu wychodzą 3 takie kokilki. Pamiętajcie aby wysmarować je dobrze masłem i oprószyć kakao. Fondant po upieczeniu powinien być leciutko ścięty po bokach, jednak widocznie lekko ‘miękki’ na środku, a jego wnętrze wciąż płynne. W moim piekarniku wystarczy 10 minut, jednak czas pieczenia może się różnić w innych sprzętach. Sami powinniście być w stanie wyczuć kiedy deser będzie gotowy.

Fondant czekoladowy najlepiej smakuje podany ze świeżymi owocami – malinami, truskawkami, porzeczką.

Przepis na fondant czekoladowy znajdziecie poniżej.

Fondant czekoladowy (molten lava cake)
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 3
 
Składniki
  • 100 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mąki kokosowej
  • 80 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy
  • kakao do oprószenia formy
Przygotowanie
  1. Masło i połamaną gorzką czekoladę podgrzać w rondelku na bardzo małym ogniu często mieszając do rozpuszczenia.
  2. Masę czekoladową przelać do dużej miski i przestudzić.
  3. Do miski dodać szczyptę soli, mąkę kokosową, cukier puder, ekstrakt waniliowy, 2 całe jajka i 2 żółtka.
  4. Wymieszać szpatułką miksera na wysokich obrotach przez około minutę.
  5. Ramekiny wysmarować masłem, oprószyć kakao i napełnić przygotowaną masą czekoladową.
  6. Piec w 220 stopniach przez 10 minut.
  7. Udekorować świeżymi owocami (np. malinami). Podawać natychmiast. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!