Kremowe jajka z nadzieniem z awokado – zdrowy i kolorowy początek dnia, pełen dobrych tłuszczów.
Przygotowanie: 15 minutyminuty
Gotowanie: 10 minutyminuty
W sumie: 25 minutyminuty
Porcje: 3
Kalorie: 315kcal
Autor: Miss Berry
Składniki:
5jajek
2awokado
sólpieprz
sok z połówki cytryny
2plasterki boczku opcjonalnie
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo i schłodzić w zimnej wodzie.
Obrać ze skorupek i przekroić na pół. Wydrążyć żółtka i dodać je do osobnej miski.
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, ponacinać w kratkę, a następnie wydrążyć miąższ łyżeczką. Wyłożyć na desce do krojenia i rozgnieść dokładnie widelcem.
Rozgniecione awokado dodać do miski z żółtkami, całość rozgnieść i wymieszać do połączenia.
Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
Miejsce po żółtkach jajek napełnić farszem z awokado.
Boczek podsmażyć na patelni, pokroić i ułożyć na nafaszerowanych jajkach. Smacznego!