Pomysł na zdrowe śniadanie – Jajka faszerowane awokado. Pyszne i proste do zrobienia, ponadto takie śniadanie można przygotować wieczorem, włożyć do lodówki, a rano wyjąć i od razu zjeść. Oszczędzamy tym samym trochę czasu 🙂
Przepis na Jajka faszerowane awokado znajdziecie poniżej.
Jajka faszerowane awokado
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 3
Składniki
- 5 jajek
- 2 awokado
- sól, pieprz
- sok z połówki cytryny
- 2 plasterki boczku (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo i schłodzić w zimnej wodzie.
- Obrać ze skorupek i przekroić na pół. Wydrążyć żółtka i dodać je do osobnej miski.
- Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, ponacinać w kratkę, a następnie wydrążyć miąższ łyżeczką. Wyłożyć na desce do krojenia i rozgnieść dokładnie widelcem.
- Rozgniecione awokado dodać do miski z żółtkami, całość rozgnieść i wymieszać do połączenia.
- Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
- Miejsce po żółtkach jajek napełnić farszem z awokado.
- Boczek podsmażyć na patelni, pokroić i ułożyć na nafaszerowanych jajkach. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 188 g Kalorie: 315 kcal Tłuszcze: 27,2 g Węglowodany: 7,4 g Błonnik: 3 g Białko: 13,7 g