Pomysł na zdrowe śniadanie – Jajka faszerowane awokado. Pyszne i proste do zrobienia, ponadto takie śniadanie można przygotować wieczorem, włożyć do lodówki, a rano wyjąć i od razu zjeść. Oszczędzamy tym samym trochę czasu 🙂

Przepis na Jajka faszerowane awokado znajdziecie poniżej.

Jajka faszerowane awokado

Drukuj

Jajka faszerowane awokado

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
W sumie 25 minuty
Porcje 3
Kalorie 315kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 awokado
  • sól pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • 2 plasterki boczku opcjonalnie

Przepis

  • Jajka ugotować na twardo i schłodzić w zimnej wodzie.
  • Obrać ze skorupek i przekroić na pół. Wydrążyć żółtka i dodać je do osobnej miski.
  • Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, ponacinać w kratkę, a następnie wydrążyć miąższ łyżeczką. Wyłożyć na desce do krojenia i rozgnieść dokładnie widelcem.
  • Rozgniecione awokado dodać do miski z żółtkami, całość rozgnieść i wymieszać do połączenia.
  • Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
  • Miejsce po żółtkach jajek napełnić farszem z awokado.
  • Boczek podsmażyć na patelni, pokroić i ułożyć na nafaszerowanych jajkach. Smacznego!

Jajka faszerowane awokado