Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Kokosowe krewetki paleo
Drukuj
Przygotowanie:
15
minuty
minuty
Gotowanie:
15
minuty
minuty
W sumie:
30
minuty
minuty
Porcje:
3
Kalorie:
280
kcal
Autor:
Miss Berry
Składniki:
ok. 25 krewetek black tiger
ugotowane, obrane, z ogonkami
3/4
szklanki wiórków kokosowych
1
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta soli i pieprzu
1
jajko
olej ryżowy lub kokosowy
Przygotowanie:
Ugotowane krewetki z ogonkami wysuszyć na papierowym ręczniku.
W jednej misce roztrzepać jajko, do drugiej dodać wiórki kokosowe ze słodką papryką oraz szczyptą soli i pieprzu.
Osuszoną krewetkę zanurzyć w misce z jajkiem, a następnie obtoczyć w misce z wiórkami kokosowymi. Postąpić tak ze wszystkimi krewetkami.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej ryżowy lub kokosowy, tak aby pokrył całą powierzchnię patelni na głębokość około 0,5 cm.
Krewetki smażyć partiami na średnim ogniu, dosłownie 30 sekund-1 minutę z każdej strony.
Przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Podawać z sosem słodko-kwaśnym lub słodkim sosem chili. Smacznego!