Dzisiaj publikuję moje ostatnie odkrycie – przepyszne kokosowe krewetki. Zamiast zwykłej panierki panko, lub tempury spróbujcie krewetek w delikatnym okryciu z wiórków kokosowych. Smażone dodatkowo na oleju kokosowym lub ryżowym, z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego lub słodkiego sosu chili, tworzą przepyszną przekąskę!
Przepis na Kokosowe krewetki paleo znajdziecie poniżej.
Kokosowe krewetki paleo
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 3
Składniki
- ok. 25 krewetek black tiger (ugotowane, obrane, z ogonkami)
- ¾ szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta soli i pieprzu
- 1 jajko
- olej ryżowy lub kokosowy
Przygotowanie
- Ugotowane krewetki z ogonkami wysuszyć na papierowym ręczniku.
- W jednej misce roztrzepać jajko, do drugiej dodać wiórki kokosowe ze słodką papryką oraz szczyptą soli i pieprzu.
- Osuszoną krewetkę zanurzyć w misce z jajkiem, a następnie obtoczyć w misce z wiórkami kokosowymi. Postąpić tak ze wszystkimi krewetkami.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej ryżowy lub kokosowy, tak aby pokrył całą powierzchnię patelni na głębokość około 0,5 cm.
- Krewetki smażyć partiami na średnim ogniu, dosłownie 30 sekund-1 minutę z każdej strony.
- Przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Podawać z sosem słodko-kwaśnym lub słodkim sosem chili. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 136 g (porcja) Kalorie: 280 kcal Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 3,5 g Błonnik: 2 g Białko: 25 g