Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Krakersy z siemienia lnianego, ziaren konopi, chia i sezamu
Drukuj
Chrupiące, zdrowe krakersy pełne nasion – idealne na szybkie śniadanie lub pożywną przekąskę w biegu.
Przygotowanie:
15
minuty
minuty
Gotowanie:
30
minuty
minuty
W sumie:
45
minuty
minuty
Porcje:
25
krakersów
Kalorie:
49
kcal
Składniki:
1/3
szklanki siemienia lnianego
70 g
1/3
szklanki ziaren konopi
70 g
1/3
szklanki nasion chia
70 g
1/5
szklanki sezamu
20 g
1,5
szklanki wody
1
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Składniki krakersów - siemię lniane, ziarna konopi, chia i sezam wsypać do pojemnika blendera.
Zblendować na drobne kawałki z solą.
Następnie przesypać do większej miski, zalać wodą i wymieszać.
Odstawić na 5-10 minut, a następnie ponownie dokładnie wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę krakersową dokładnie rozprowadzić łyżką na blasze uzyskując jak najcieńszą warstwę bez dziur i przerw.
Rozprowadzoną masę podzielić nożem na pojedyncze krakersy (około 25 sztuk).
Piec około 30 minut w 170 stopniach z wentylatorem. Podawać po ostudzeniu. Smacznego!