Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Kurczak z orzechami nerkowca po tajsku
5
/5 z 1 oceny
Drukuj
Przygotowanie:
15
minuty
minuty
Gotowanie:
15
minuty
minuty
W sumie:
30
minuty
minuty
Porcje:
4
Autor:
Miss Berry
Składniki:
400
g
piersi z kurczaka
sól
pieprz, sok z połowy limonki
1
łyżka skrobi ziemniaczanej
1
szklanka orzechów nerkowca
2
cebule
4
ząbki czosnku
1
czerwona papryka
1/2
papryczki chili
szczypiorek
olej do smażenia
Sos
2
łyżki sosu ostrygowego
3
łyżki sosu sojowego
1/3
szklanki bulionu
mięsnego lub warzywnego
1
łyżka cukru
1
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę.
Przyprawić solą i pieprzem, polać sokiem z wyciśniętej limonki, posypać skrobią ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka często mieszając przez około 5-6 minut, do momentu w którym nie będzie surowy. Przełożyć do miski.
Na patelnie wrzucić orzechy nerkowca i podsmażyć, aż będą miały lekko złocisty kolor. Przełożyć z patelni do osobnego naczynia.
Cebule pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić w duże kawałki.
W szklance wymieszać składniki na sos: sos ostrygowy, sos sojowy, pieprz, cukier. Dodać ⅓ szklanki wody.
Na patelnie wlać odrobine oleju i podsmażyć na niej cebule z czosnkiem. Dodać papryczkę chili.
Na patelnie wlać sos ze szklanki i dodać skrobię ziemniaczaną. Podsmażać aż sos zgęstnieje ciągle mieszając.
Następnie dodać podsmażonego kurczaka, orzechy nerkowca, pokrojona paprykę i szczypiorek. Wymieszać do połączenia i smażyć jeszcze przez minutę.
Podawać z ryżem jaśminowym. Smacznego!