Do rondelka wlać sos sojowy i wodę, dodać sos ostrygowy oraz ocet ryżowy, zagotować.
Ząbki czosnku obrać i wycisnąć przez praskę do rondelka, następnie dodać drobno posiekany imbir.
Dodać cukier palmowy oraz gotować na małym ogniu przez około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając.
Na koniec sos zagęścić mąką ryżową i porządnie wymieszać trzepaczką, aby nie było grudek.
Przygotować łososia i warzywa
Filety z łososia włożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie polać połową wcześniej przygotowanego sosu. Dodać posiekaną papryczkę chili, jeśli mamy ochotę na pikantne danie.
Piec przez 20 minut w 180 stopniach.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w długie paski.
W woku rozgrzać olej ryżowy, a następnie dodać paprykę i smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając.
Następnie dodać paprykę, smażyć kolejne 2 minuty, po czym dodać kiełki fasoli i smażyć kolejne 2 minuty.
Zdjąć z ognia i wymieszać z 3 łyżkami wcześniej przygotowanego sosu teriyaki.
Upieczonego łososia podawać na smażonych warzywach i posypać sezamem oraz zielonym szczypiorkiem. Smacznego!