Przepis na łososia pieczonego w sosie teriyaki z sezamem. Z dodatkiem krótko smażonych warzyw – papryki, cebuli oraz kiełków soji. Danie, które przyrządza się dość szybko, równocześnie jedno z moich ulubionych – jak większość z azjatyckiej kuchni.
Przepis na Łososia teriyaki z warzywami znajdziecie poniżej.
Łosoś teriyaki z warzywami
Porcje 2
Kalorie 526kcal
Składniki
Łosoś z warzywami
- 2 filety z łososia ze skórą
- 1 papryczka chili opcjonalnie
- 3 papryki
- 1 duża cebula
- garść kiełków fasoli
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 1 łyżka sezamu
- szczypiorek
Sos teriyaki
- 80 ml sosu sojowego
- 50 ml wody
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 40 g cukru palmowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru drobno posiekany
Przepis
Przygotować sos teriyaki
- Do rondelka wlać sos sojowy i wodę, dodać sos ostrygowy oraz ocet ryżowy, zagotować.
- Ząbki czosnku obrać i wycisnąć przez praskę do rondelka, następnie dodać drobno posiekany imbir.
- Dodać cukier palmowy oraz gotować na małym ogniu przez około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec sos zagęścić mąką ryżową i porządnie wymieszać trzepaczką, aby nie było grudek.
Przygotować łososia i warzywa
- Filety z łososia włożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie polać połową wcześniej przygotowanego sosu. Dodać posiekaną papryczkę chili, jeśli mamy ochotę na pikantne danie.
- Piec przez 20 minut w 180 stopniach.
- Cebulę pokroić w piórka, paprykę w długie paski.
- W woku rozgrzać olej ryżowy, a następnie dodać paprykę i smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając.
- Następnie dodać paprykę, smażyć kolejne 2 minuty, po czym dodać kiełki fasoli i smażyć kolejne 2 minuty.
- Zdjąć z ognia i wymieszać z 3 łyżkami wcześniej przygotowanego sosu teriyaki.
- Upieczonego łososia podawać na smażonych warzywach i posypać sezamem oraz zielonym szczypiorkiem. Smacznego!