Przepis na łososia pieczonego w sosie teriyaki z sezamem. Z dodatkiem krótko smażonych warzyw – papryki, cebuli oraz kiełków soji. Danie, które przyrządza się dość szybko, równocześnie jedno z moich ulubionych – jak większość z azjatyckiej kuchni.

Przepis na Łososia teriyaki z warzywami znajdziecie poniżej.

Łosoś teriyaki

Drukuj

Łosoś teriyaki z warzywami

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 25 minuty
W sumie 45 minuty
Porcje 2
Kalorie 526kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Łosoś z warzywami

  • 2 filety z łososia ze skórą
  • 1 papryczka chili opcjonalnie
  • 3 papryki
  • 1 duża cebula
  • garść kiełków fasoli
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżka sezamu
  • szczypiorek

Sos teriyaki

  • 80 ml sosu sojowego
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 40 g cukru palmowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru drobno posiekany

Przepis

Przygotować sos teriyaki

  • Do rondelka wlać sos sojowy i wodę, dodać sos ostrygowy oraz ocet ryżowy, zagotować.
  • Ząbki czosnku obrać i wycisnąć przez praskę do rondelka, następnie dodać drobno posiekany imbir.
  • Dodać cukier palmowy oraz gotować na małym ogniu przez około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Na koniec sos zagęścić mąką ryżową i porządnie wymieszać trzepaczką, aby nie było grudek.

Przygotować łososia i warzywa

  • Filety z łososia włożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie polać połową wcześniej przygotowanego sosu. Dodać posiekaną papryczkę chili, jeśli mamy ochotę na pikantne danie.
  • Piec przez 20 minut w 180 stopniach.
  • Cebulę pokroić w piórka, paprykę w długie paski.
  • W woku rozgrzać olej ryżowy, a następnie dodać paprykę i smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając.
  • Następnie dodać paprykę, smażyć kolejne 2 minuty, po czym dodać kiełki fasoli i smażyć kolejne 2 minuty.
  • Zdjąć z ognia i wymieszać z 3 łyżkami wcześniej przygotowanego sosu teriyaki.
  • Upieczonego łososia podawać na smażonych warzywach i posypać sezamem oraz zielonym szczypiorkiem. Smacznego!

losos-teriyaki

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!