200gsurowych krewetek 16/20z ogonkami lub w pancerzyku
4główki kapusty pak choi
100gświeżych grzybów shitake
100gfasolki sojowej edamame
1duża cebula
3ząbki czosnku
1łyżka oleju ryżowego
1łyżka sosu ostrygowego
2łyżki sosu rybnego
2łyżki sosu sojowego
1łyżka sezamu
Przygotowanie:
Makaron namoczyć w misce z ciepłą wodą (ok. 10-15 minut wystarczy).
Cebulę pokroić w piórka, czosnek obrać. Pak choi umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby shitake pokroić w plasterki.
W woku lub na patelni rozgrzać olej ryżowy. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Podsmażyć.
Następnie dodać grzyby shitake, sos ostrygowy, rybny i sojowy. Smażyć przez około 5 minut ciągle mieszając.
Dodać pokrojoną kapustę pak choi, fasolkę sojową oraz surowe krewetki. Smażyć około 5-10 minut.
Dodać namoczony makaron ryżowy z odrobiną wody i całość smażyć ciągle mieszając przez około 3-5 minut. Uwaga by nie przesmażyć makaronu - stanie się on wtedy lepiący i rozpadający się.
Danie przełożyć na talerz i posypać sezamem. Smacznego!