Cofnij
Drukuj
Mniejszy
Normalny
Większy
Moje Ulubione Curry
Drukuj
Przygotowanie:
15
minuty
minuty
Gotowanie:
30
minuty
minuty
W sumie:
45
minuty
minuty
Porcje:
4
Kalorie:
500
kcal
Autor:
Miss Berry
Składniki:
2
łyżki oleju kokosowego
czerwona papryczka chili bez pestek
2
cm
kawałek imbiru
2
łodygi trawy cytrynowej
3
suszone liście limonki kaffir
4
ziarna czarnego pieprzu
500
g
piersi z kurczaka
3
łyżeczki przyprawy curry
1
łyżeczka słodkiej papryki
sól himalajska
1
cebula
4
łyżki śmietanki kokosowej
creamed coconut
lub 1 puszka mleka kokosowego
3-4
ziemniaki
1
czerwona papryka
1
łyżka cukru palmowego
1
łyżeczka sosu rybnego
Przygotowanie:
W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy.
Papryczkę chili pokroić na kawałeczki, imbir obrać i pokroić w plastry, trawę cytrynową przekroić na pół i lekko rozgnieść. Cebulę pokroić w piórka.
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić curry, słodką papryką i solą.
Chili, imbir, trawę cytrynową i liście limonki kaffir wrzucić na patelnie i podsmażyć wraz z kurczakiem i cebulą.
Dodać mleko kokosowe lub creamed coconut i wymieszać.
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, czerwoną paprykę w większa kostkę. Dodać na patelnie.
W przypadku creamed coconut curry zalać niewielką ilością wody, tak aby przykryła mięso, jeśli używamy mleka kokosowego, nie trzeba wody dodawać.
Dodać cukier palmowy oraz sos rybny i gotować około 30 minut.
Podawać ze świeżą kolendrą, orzeszkami ziemnymi i ryżem basmati.