Ta potrawa troszkę przypomina Massaman Curry, które było inspiracją do tego przepisu. Zamiast wołowiny jednak użyłam kurczaka i zrezygnowałam z gotowej pasty massaman, przez co ma nieco inny smak. Uwielbiam wszystkie rodzaje curry, ale to jest najlepsze 🙂 Dobrze doprawione, lekko słodkie, w towarzystwie orzeszków ziemnych i świeżej kolendry to po prostu niebooo w gębie 🙂
W przepisie zamiast mleka kokosowego użyłam creamed coconut znalezionego w sklepie i w zasadzie nie bardzo wiem jak się taki składnik nazywa po polsku. Chyba śmietanka kokosowa? Ale nie jestem pewna ;> Jest to bardzo gęsta masa kokosowa, nadająca się do curry jak i różnego rodzaju deserów. W przypadku gdy nie mamy dostępu do takiego składnika, spokojnie można użyć mleka kokosowego.
Przepis na moją wersję Massaman Curry z Kurczakiem poniżej.
Moje Ulubione Curry
Składniki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- czerwona papryczka chili bez pestek
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 3 suszone liście limonki kaffir
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 500 g piersi z kurczaka
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól himalajska
- 1 cebula
- 4 łyżki śmietanki kokosowej creamed coconut lub 1 puszka mleka kokosowego
- 3-4 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka cukru palmowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
Przepis
- W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy.
- Papryczkę chili pokroić na kawałeczki, imbir obrać i pokroić w plastry, trawę cytrynową przekroić na pół i lekko rozgnieść. Cebulę pokroić w piórka.
- Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić curry, słodką papryką i solą.
- Chili, imbir, trawę cytrynową i liście limonki kaffir wrzucić na patelnie i podsmażyć wraz z kurczakiem i cebulą.
- Dodać mleko kokosowe lub creamed coconut i wymieszać.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, czerwoną paprykę w większa kostkę. Dodać na patelnie.
- W przypadku creamed coconut curry zalać niewielką ilością wody, tak aby przykryła mięso, jeśli używamy mleka kokosowego, nie trzeba wody dodawać.
- Dodać cukier palmowy oraz sos rybny i gotować około 30 minut.
- Podawać ze świeżą kolendrą, orzeszkami ziemnymi i ryżem basmati.
Czy do tej potrawy dodaje się sos sojowy czy sos rybny. Bo w składnikach jest ten drugi, a w opisie sojowy?
Masz rację! Mój błąd 🙂 Chodziło o sos rybny, już poprawiam. Dzięki za komentarz!
Zrobiłam to curry! Geniealne!
Super 🙂 Uwielbiam je i robię bardzo często, cieszę się, że Tobie też smakowało! 🙂
Witam, ja czytam i oczom nie wierzę, proste i wiem że pyszne, zaraz się zabieram za wykonanie. Zona wróci z pracy i będzie niespodzianka. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.
Super! Mam nadzieję, że smakowało 🙂