Makaron penne ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Filet z łososia umyć i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać solą, pieprzem, wycisnąć jeden ząbek czosnku i obłożyć 2 łyżkami masła.
Piec w 180 C przez 20-25 minut.
Szparagi pokroić na kawałki odłamując wcześniej zdrewniałe końce.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekany ząbek czosnku wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
Dodać 2 garści świeżego szpinaku, zielone szparagi, śmietankę i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
Dodać starty ser grana padano lub parmezan i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron penne polać sosem szpinakowym ze szparagami, dodać upieczonego łososia i posypać posiekaną bazylią. Smacznego!