Cofnij
Drukuj
Mniejszy
Normalny
Większy
Penne z łososiem, szpinakiem i szparagami
Drukuj
Przygotowanie:
10
minuty
minuty
Gotowanie:
25
minuty
minuty
W sumie:
35
minuty
minuty
Porcje:
4
Kalorie:
448
kcal
Autor:
Miss Berry
Składniki:
250
g
makaronu penne
300
g
filetu z łososia
2
łyżki masła
1
łyżka oliwy z oliwek
2
ząbki czosnku
2
liście laurowe
2
kulki ziela angielskiego
150
ml
śmietanki kremówki
100
g
świeżego szpinaku
1
pęk zielonych szparagów
30
g
sera grana padano lub parmezanu
świeża bazylia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron penne ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Filet z łososia umyć i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać solą, pieprzem, wycisnąć jeden ząbek czosnku i obłożyć 2 łyżkami masła.
Piec w 180 C przez 20-25 minut.
Szparagi pokroić na kawałki odłamując wcześniej zdrewniałe końce.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekany ząbek czosnku wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
Dodać 2 garści świeżego szpinaku, zielone szparagi, śmietankę i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
Dodać starty ser grana padano lub parmezan i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron penne polać sosem szpinakowym ze szparagami, dodać upieczonego łososia i posypać posiekaną bazylią. Smacznego!