Przepis na makaron penne z łososiem, szpinakiem i szparagami. Bardzo smaczne danie idealne na obiad lub kolację. Rozpływający się w ustach łosoś z odrobiną czosnku i masła w połączeniu z makaronem penne w sosie śmietanowym ze szpinakiem i zielonymi szparagi to strzał w dziesiątkę. Spróbujcie sami!
Przepis na Penne z łososiem, szpinakiem i szparagami znajdziecie poniżej.
Penne z łososiem, szpinakiem i szparagami
Porcje 4
Kalorie 448kcal
Składniki
- 250 g makaronu penne
- 300 g filetu z łososia
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 150 ml śmietanki kremówki
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 pęk zielonych szparagów
- 30 g sera grana padano lub parmezanu
- świeża bazylia
- sól pieprz
Przepis
- Makaron penne ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Filet z łososia umyć i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać solą, pieprzem, wycisnąć jeden ząbek czosnku i obłożyć 2 łyżkami masła.
- Piec w 180 C przez 20-25 minut.
- Szparagi pokroić na kawałki odłamując wcześniej zdrewniałe końce.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekany ząbek czosnku wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Dodać 2 garści świeżego szpinaku, zielone szparagi, śmietankę i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
- Dodać starty ser grana padano lub parmezan i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Makaron penne polać sosem szpinakowym ze szparagami, dodać upieczonego łososia i posypać posiekaną bazylią. Smacznego!
Ale kusząca propozycja *.*
Z chęcią bym spróbowała 🙂