Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Polędwiczka wieprzowa z pesto i migdałami
Drukuj
Przygotowanie:
25
minuty
minuty
Gotowanie:
40
minuty
minuty
W sumie:
1
godzina
godzina
5
minuty
minuty
Porcje:
3
Kalorie:
490
kcal
Autor:
Miss Berry
Składniki:
polędwiczka wieprzowa
ok. 500 g
100
g
zielonego pesto
garść posiekanych migdałów
3
ząbki czosnku
2
łyżki masła
świeżo zmielony pieprz
2
duże bataty
garść zielonych szparagów
Przygotowanie:
Polędwiczkę wieprzową przekroić na dwie części, tak aby zmieściła się do naczynia żaroodpornego.
Posypać świeżo zmielonym pieprzem i wysmarować zielonym pesto.
Polędwiczkę podsmażyć na patelni na odrobinie tłuszczu, aby zamknąć pory mięsa.
Włożyć do naczynia żaroodpornego i dodać lekko rozgniecione ząbki czosnku, masło, posypać posiekanymi migdałami. Do naczynia dodać pozostałą cześć zielonego pesto.
Bataty przekroić na ćwiartki, ułożyć w osobnym naczyniu żaroodpornym, posypać solą i skropić oliwą z oliwek.
Bataty i mięso piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 30-40 minut.
Podawać z ugotowanymi szparagami i polać sosem powstałym w naczyniu z mięsem.
Smacznego!