Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Sałatka z kaczką, truskawkami, winogronami i pomarańczą
Drukuj
Przygotowanie:
10
minuty
minuty
Gotowanie:
15
minuty
minuty
W sumie:
25
minuty
minuty
Porcje:
2
Kalorie:
326
kcal
Autor:
Miss Berry
Składniki:
Sałatka
pierś z kaczki ze skórą
garść miksu sałat
garść truskawek
1/2
pomarańczy
garść winogron bez pestek
Sos malinowy
100
g
malin
1
łyżka octu balsamicznego
1
łyżka oliwy z oliwek
1
łyżka cukru
Przygotowanie:
Przygotować pierś z kaczki
Pierś z kaczki umyć i położyć na nierozgrzanej, nieprzywierającej patelni skórą do dołu.
Rozgrzać patelnię i smażyć na niedużym ogniu przez około 7 minut.
Następnie kaczkę obrócić skórą do góry i smażyć kolejne 3 minuty.
Odłożyć na talerz na 5 minut, aby kaczka odpoczęła. Następnie pokroić w plastry.
Przygotować sos malinowy
Maliny przełożyć do rondelka i zalać odrobiną wody.
Zagotować, następnie dodać ocet balsamiczny, oliwę oraz cukier, wymieszać.
Gotować przez 5 minut, a następnie dokładnie rozgnieść maliny łyżką.
Przygotować sałatkę
Truskawki przekroić na pół, wyciąć środek i pokroić na plastry. Pomarańczę obrać i pokroić na części.
Na półmisek wyłożyć umyte sałaty. Dodać pokrojone truskawki, pomarańczę i winogrona.
Pierś z kaczki pokroić na plastry i ułożyć na sałatce. Polać sosem malinowym. Smacznego!