Cofnij
Drukuj

Sernik z Musem Truskawkowym

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 5 godziny
W sumie 6 godziny
Porcje 12
Calories 420kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Spód

  • 150 g zmielonych migdałów
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 25 ml oleju kokosowego

Masa serowa

  • 900 g twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 5 listków żelatyny

Mus truskawkowy

  • 100 g twarogu sernikowego
  • 400 g mrożonych truskawek
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 5 listków żelatyny

Przepis

Przygotować spód sernika:

  • W misce wymieszać drobno zmielone migdały, wiórki kokosowe i płynny olej kokosowy.
  • Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć zawartość miski do formy i dokładnie docisnąć palcami do dna.
  • Piec około 10 minut w 180 C. Po upieczeniu ostudzić.

Przygotować masę serową:

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  • Śmietankę kremówkę z syropem z agawy podgrzać w rondelku, lecz nie zagotowywać. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Do dużej miski wyłożyć twaróg sernikowy. Dodać zawartość rondelka i zmiksować do połączenia składników.
  • Przygotowaną masę serową wylać na wcześniej ostudzony upieczony spód sernika w formie do pieczenia. Włożyć do lodówki.

Przygotować mus truskawkowy:

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  • Truskawki rozmrozić, zagotować i zmiksować na gładkie puree. Dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia.
  • W misce wymieszać pozostały twaróg sernikowy, serek mascarpone i syrop z agawy. Dodać puree truskawkowe i dokładnie zmiksować do połączenia składników.
  • Z lodówki wyjąć formę do pieczenia z sernikiem i wylać na wierzch przygotowany mus truskawkowy.
  • Sernik włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!