Przepis na przepyszny, delikatny, kremowy sernik na zimno z różowym musem truskawkowym. Pycha! Spód sernika został zrobiony ze zmielonych migdałów, wiórków kokosowych i oleju kokosowego. Nadzienie z tradycyjnej masy serowej z dodatkiem śmietanki, a mus truskawkowy z puree truskawkowego i serka mascarpone.
Sernik robi się dość szybko i po zaledwie 5 godzinach spędzonych w lodówce, jest gotowy do podania.
Przepis na Sernik z Musem Truskawkowym poniżej.
Sernik z Musem Truskawkowym
Porcje 12
Kalorie 420kcal
Składniki
Spód
- 150 g zmielonych migdałów
- 30 g wiórków kokosowych
- 25 ml oleju kokosowego
Masa serowa
- 900 g twarogu sernikowego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki syropu z agawy
- 5 listków żelatyny
Mus truskawkowy
- 100 g twarogu sernikowego
- 400 g mrożonych truskawek
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki syropu z agawy
- 5 listków żelatyny
Przepis
Przygotować spód sernika:
- W misce wymieszać drobno zmielone migdały, wiórki kokosowe i płynny olej kokosowy.
- Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć zawartość miski do formy i dokładnie docisnąć palcami do dna.
- Piec około 10 minut w 180 C. Po upieczeniu ostudzić.
Przygotować masę serową:
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
- Śmietankę kremówkę z syropem z agawy podgrzać w rondelku, lecz nie zagotowywać. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia.
- Do dużej miski wyłożyć twaróg sernikowy. Dodać zawartość rondelka i zmiksować do połączenia składników.
- Przygotowaną masę serową wylać na wcześniej ostudzony upieczony spód sernika w formie do pieczenia. Włożyć do lodówki.
Przygotować mus truskawkowy:
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
- Truskawki rozmrozić, zagotować i zmiksować na gładkie puree. Dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia.
- W misce wymieszać pozostały twaróg sernikowy, serek mascarpone i syrop z agawy. Dodać puree truskawkowe i dokładnie zmiksować do połączenia składników.
- Z lodówki wyjąć formę do pieczenia z sernikiem i wylać na wierzch przygotowany mus truskawkowy.
- Sernik włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Bardzo apetycznie wygląda taki sernik 🙂
Wygląda przepięknie!
Lato mi przypomniałaś tym sernikiem; ) Musi być pyszny!
Wygląda smakowicie. Delikatny, lekki i puszysty jak chmurka 🙂
wygląda po prostu genialnie! chętnie bym go skosztowała 🙂
Jest zachwycający, taki cudownie letni 🙂