Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Wołowina w sosie pieprzowym po chińsku
Drukuj
Przygotowanie:
15
minuty
minuty
Gotowanie:
10
minuty
minuty
W sumie:
25
minuty
minuty
Porcje:
3
Kalorie:
193
kcal
Autor:
Miss Berry
Składniki:
Marynata do wołowiny
1
łyżka sosu sojowego
2
łyżki sosu ostrygowego
1
łyżka octu ryżowego
1
łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Reszta składników
2
łyżki oleju ryżowego
400
g
wołowiny
np. z udźca
2
cebule
1
ząbek czosnku
1
czerwona papryka
1
zielona papryka
1/2
szczypiorku
Przygotowanie:
Przygotować marynatę do wołowiny
Sos sojowy zmieszać w miseczce z sosem ostrygowym, octem ryżowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dobrze wymieszać.
Przygotować potrawę
Wołowinę pokroić w cienkie paseczki poprzecznie do włókien mięsa.
Włożyć do miseczki, zalać marynatą i bardzo dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, ząbek czosnku i szczypiorek posiekać.
W woku dobrze rozgrzać olej ryżowy i dodać zamarynowaną wołowinę. Smażyć do momentu, aż zbrązowieje, a następnie przełożyć do miski.
Do woka dodać pozostałe pokrojone składniki - cebulę, paprykę, czosnek, szczypiorek i smażyć ciągle mieszając przez ok. 2-3 minuty.
Następnie dodać z powrotem mięso i smażyć kolejne 2 minuty często mieszając.
Można dolać odrobinę więcej sosu sojowego do smaku.
Podawać z ryżem basmati. Smacznego!