Kolejny przepis na absolutnie przepyszne azjatyckie danie! Wołowina w sosie pieprzowym pod chińsku. Delikatne plasterki wołowiny w sosie pieprzowym na bazie sosu sojowego i ostrygowego, smażone z papryką oraz cebulą. Jedno z moich ulubionych, koniecznie spróbujcie 🙂 Oprócz tego, że danie jest przepyszne, to jeszcze nie zawiera zbyt wielu kalorii.
Przepis na Wołowinę w sosie pieprzowym po chińsku znajdziecie poniżej.
Wołowina w sosie pieprzowym po chińsku
Porcje 3
Kalorie 193kcal
Składniki
Marynata do wołowiny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Reszta składników
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 400 g wołowiny np. z udźca
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1/2 szczypiorku
Przepis
Przygotować marynatę do wołowiny
- Sos sojowy zmieszać w miseczce z sosem ostrygowym, octem ryżowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Dobrze wymieszać.
Przygotować potrawę
- Wołowinę pokroić w cienkie paseczki poprzecznie do włókien mięsa.
- Włożyć do miseczki, zalać marynatą i bardzo dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut.
- W międzyczasie paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, ząbek czosnku i szczypiorek posiekać.
- W woku dobrze rozgrzać olej ryżowy i dodać zamarynowaną wołowinę. Smażyć do momentu, aż zbrązowieje, a następnie przełożyć do miski.
- Do woka dodać pozostałe pokrojone składniki - cebulę, paprykę, czosnek, szczypiorek i smażyć ciągle mieszając przez ok. 2-3 minuty.
- Następnie dodać z powrotem mięso i smażyć kolejne 2 minuty często mieszając.
- Można dolać odrobinę więcej sosu sojowego do smaku.
- Podawać z ryżem basmati. Smacznego!