Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa curry z kurczakiem, jarmużem i papryką
Drukuj
Przygotowanie:
15
minuty
minuty
Gotowanie:
45
minuty
minuty
W sumie:
1
godzina
godzina
Porcje:
6
Kalorie:
204
kcal
Autor:
Miss Berry
Składniki:
1,5
litra bulionu
1
puszka mleka kokosowego
1
pierś z kurczaka
2
czerwone papryki
2
duże liście jarmużu
4
cm
kawałek imbiru
2
ziarna kardamonu
3
łyżki żółtej pasty curry
lub zgodnie instrukcją na opakowaniu
1
mała papryczka chili
sok z połowy limonki
świeża kolendra
sól
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bulion zagotować i dodać żółtą pastę curry, kardamon, papryczkę chili, sok z limonki oraz imbir obrany i pokrojony w cienkie plasterki.
Gotować pod przykryciem przez około 15 minut.
Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, dodać do bulionu.
Liście jarmużu pokroić na mniejsze kawałki pozbywając się twardej łodygi.
Zupę gotować około 20 minut, dodać mleko kokosowe i gotować kolejne 10 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać zalewając liście jarmużu i posypując świeżą kolendrą. Smacznego!