Jarmuż został wykorzystany nie tylko do przepysznej Sałatki z burakami, ale także do tej zupy. Prosta wariacja zupy curry z dodatkiem piersi z kurczaka, jarmużu i papryki.
Przepis na Zupę curry z kurczakiem, jarmużem i papryką.
Zupa curry z kurczakiem, jarmużem i papryką
Porcje 6
Kalorie 204kcal
Składniki
- 1,5 litra bulionu
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 pierś z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 2 duże liście jarmużu
- 4 cm kawałek imbiru
- 2 ziarna kardamonu
- 3 łyżki żółtej pasty curry lub zgodnie instrukcją na opakowaniu
- 1 mała papryczka chili
- sok z połowy limonki
- świeża kolendra
- sól pieprz do smaku
Przepis
- Bulion zagotować i dodać żółtą pastę curry, kardamon, papryczkę chili, sok z limonki oraz imbir obrany i pokrojony w cienkie plasterki.
- Gotować pod przykryciem przez około 15 minut.
- Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, dodać do bulionu.
- Liście jarmużu pokroić na mniejsze kawałki pozbywając się twardej łodygi.
- Zupę gotować około 20 minut, dodać mleko kokosowe i gotować kolejne 10 minut.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać zalewając liście jarmużu i posypując świeżą kolendrą. Smacznego!
I te kolory<3
Apetyczna zupa! Bardzo lubię takie kolorowe zupki!