Cofnij
Drukuj
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Zupa Grzybowa
Czas przygotowania
10
minuty
minuty
Czas gotowania
50
minuty
minuty
W sumie
1
godzina
godzina
Porcje
6
Calories
47
kcal
Autor
Miss Berry
Składniki
300
g
pieczarek
1
łyżka masła
40
g
suszonych grzybów
np. prawdziwków
4
marchewki
3
pietruszki
1
ziemniak
1,5
litra wody lub bulionu
3
łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
natka pietruszki
Przepis
Pieczarki pokroić w plasterki.
W średniej wielkości garnku rozgrzać masło i lekko podsmażyć pieczarki. Zalać wodą lub bulionem. Dodać suszone grzyby.
Marchewki, pietruszki i ziemniaka obrać i pokroić w plasterki, dodać do garnka.
Zupę doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Zahartować śmietanę – w szklance wymieszać 3 łyżki śmietany z 2 łyżkami zupy i całość dodać do garnka. Gotować kolejne 10 minut.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki. Smacznego!