Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy. Szczególnie Zupę Grzybową. Zazwyczaj więc cały garnek znika w jeden dzień 🙂 Ciężko jest się oprzeć by nie wziąć kolejnej rozgrzewającej porcji tej pysznej zupki.
Niestety w tym momencie nie mam dostępu do świeżych grzybów. W Danii, a przynajmniej w Kopenhadze, ciężko jest dostać prawdziwe grzyby. Sprzedają tutaj tylko suszone mieszanki, a świeże można spotkać tylko pieczarki importowane z Polski 😉
Przepis na Zupę z Suszonych Grzybów poniżej.
Zupa Grzybowa
Porcje 6
Kalorie 47kcal
Składniki
- 300 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 40 g suszonych grzybów np. prawdziwków
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 ziemniak
- 1,5 litra wody lub bulionu
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól pieprz
- natka pietruszki
Przepis
- Pieczarki pokroić w plasterki.
- W średniej wielkości garnku rozgrzać masło i lekko podsmażyć pieczarki. Zalać wodą lub bulionem. Dodać suszone grzyby.
- Marchewki, pietruszki i ziemniaka obrać i pokroić w plasterki, dodać do garnka.
- Zupę doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Zahartować śmietanę – w szklance wymieszać 3 łyżki śmietany z 2 łyżkami zupy i całość dodać do garnka. Gotować kolejne 10 minut.
- Doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki. Smacznego!
Zdjęcia oddają bogactwo smaku tej zupy .Genialna.
mmmmmm uwielbiam takie zupy 🙂
uwielbiam zupę grzybową :)!