Ostatnio staram się z powrotem ograniczyć ilość spożywanego glutenu, a nawet nie tyle glutenu, co po prostu pszenicy. Z tego powodu na Wielkanoc szukałam babki z odrobinę mniejszą ilością mąki pszennej, a nie chciałam robić babki z mąki ziemniaczanej – wybór padł na babkę migdałową.
Na niezawodnym blogu mojewypieki.com znalazłam przepis na babkę migdałową, w której połowa zawartości mąki zastąpiona została zmielonymi migdałami. Babka oczywiście wyszła rewelacyjnie, jak wszystkie wypieki z bloga Doroty, a moja rodzina chętnie zabrała się za nowy wypiek na Wielkanocnym stole.
Jeśli macie ochotę na odrobinę urozmaicenia jeżeli chodzi o pieczenie babek, ten przepis na pewno Was nie zawiedzie.
Przepis na Babkę migdałową znajdziecie poniżej.
Babka migdałowa
Porcje 12
Składniki
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 120 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Przepis
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W dużej misce masło utrzeć z cukrem, a następnie pojedynczo dodawać jajka i ekstrakt migdałowy i dalej ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Do masy dodać mąkę przesianą ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia składników.
- Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć mąką i napełnić przygotowanym ciastem.
- Piec w 160 stopniach przez około 45 minut do suchego patyczka.
- Wyjmować z formy po ostudzeniu. Smacznego!
Notatki
Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com.