Podczas upałów idealnie sprawdza się hiszpańska zupa o nazwie Gazpacho. Andaluzyjski chłodnik podawany jest na zimno z pokrojonymi warzywami. Przyrządzenie takiej zupy zajmuje dosłownie 15 minut, więc jeśli nie chcecie sterczeć w kuchni w te ciepłe dni, sięgnijcie po poniższy przepis 🙂 Nie dość, że zupa ta jest łatwa do zrobienia to jeszcze mega zdrowa. Gazpacho to wielka dawka witamin ze świeżych warzyw.
Przepis na hiszpańskie Gazpacho poniżej.
Gazpacho
Porcje 4
Kalorie 127kcal
Składniki
Zupa
- 1,2 kg świeżych pomidorów ewentualnie z puszki
- 1/2 ogórka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia oregano
- sól pieprz
Dodatki
- ogórek
- czerwona papryka
- żółta papryka
- pół czerwonej cebuli
- garść kiełków
Przepis
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na kawałki i zblendować wraz z czosnkiem i obranym pokrojonym ogórkiem na gładkie puree.
- Dodać oliwę z oliwek, ocet winny, sól, pieprz, odrobinę suszonej bazylii i oregano. Zmiksować.
- Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
- Przygotować dodatki: pokroić w drobną kosteczkę obrany ogórek oraz czerwoną i żółtą paprykę.
- Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
- Schłodzone gazpacho podawać z pokrojonymi warzywami - ogórkiem, papryką, cebulą i kiełkami. Smacznego!