Przygotowanie tej przekąski zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jeżeli macie ochotę na szybki deser, albo szukacie czegoś dla gości na ostatnią chwilę, śmiało skorzystajcie z tego przepisu. Genialnie prosty patent na mini szarlotki z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego oraz jabłek.

Przysmak ten zrobicie dosłownie w 30 minut, a na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest to kolejny przepis zainspirowany blogiem Doroty z mojewypieki.com.

Przepis na mini szarlotki z ciasta francuskiego znajdziecie poniżej.

Mini szarlotki
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
  • 2 jabłka
  • ciasto francuskie
  • cukier puder
  • cynamon
  • odrobina oleju
Przygotowanie
  1. Ciasto francuskie pokroić na niezbyt szerokie pasy.
  2. Jabłka pokroić w plastry i nożykiem usunąć gniazda z nasionami.
  3. Plastry jabłka owijać paskami ciasta francuskiego tworząc kratkę.
  4. Posmarować odrobiną oleju, a następnie włożyć do piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w 210 stopniach przez około 20-25 minut.
  6. Gorące oprószyć cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego!