Przygotowanie tej przekąski zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jeżeli macie ochotę na szybki deser, albo szukacie czegoś dla gości na ostatnią chwilę, śmiało skorzystajcie z tego przepisu. Genialnie prosty patent na mini szarlotki z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego oraz jabłek.
Przysmak ten zrobicie dosłownie w 30 minut, a na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest to kolejny przepis zainspirowany blogiem Doroty z mojewypieki.com.
Przepis na mini szarlotki z ciasta francuskiego znajdziecie poniżej.
Mini szarlotki
Porcje 6
Składniki
- 2 jabłka
- ciasto francuskie
- cukier puder
- cynamon
- odrobina oleju
Przepis
- Ciasto francuskie pokroić na niezbyt szerokie pasy.
- Jabłka pokroić w plastry i nożykiem usunąć gniazda z nasionami.
- Plastry jabłka owijać paskami ciasta francuskiego tworząc kratkę.
- Posmarować odrobiną oleju, a następnie włożyć do piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 210 stopniach przez około 20-25 minut.
- Gorące oprószyć cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego!