Pomysł na leniwe niedzielne śniadanie? Naleśniki z bananem i borówkami! Uwielbiam tego typu łakocie na dobre rozpoczęcie dnia. Jednak do przygotowania naleśników potrzeba trochę czasu, nie wyobrażam sobie więc przygotowywania ich w dzień roboczy. Tylko w weekendy 🙂 Przepisów na naleśniki znajdziecie w internecie wiele. Ten raczej nie różni się niczym od standardowego 🙂 Wiele razy próbowałam zrobić zdrowszą wersję naleśników bez użycia mąki pszennej – zastąpiłam ją mąką kokosową, ale ten przepis dodam później. Na razie powrót do klasyki!
Przepis na Naleśniki z bananem i borówkami znajdziecie poniżej.
Naleśniki z bananem i borówkami
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 10 naleśników
Składniki
Naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 4 jajka
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- odrobina aromatu waniliowego
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Dodatki
- miód
- banany
- borówki
Przygotowanie
- Składniki na naleśniki - mąkę pszenną, mleko, sól, cukier, jajka wymieszać szpatułką lub mikserem w dużej misce do połączenia.
- Smażyć na patelni do naleśników smarując ją wcześniej odrobiną oleju (najlepiej rozprowadzać silikonowym pędzelkiem).
- Gotowe naleśniki podawać z pokrojonymi bananami oraz borówkami. Polać odrobiną miodu. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 106 g (naleśnik) Kalorie: 123 kcal Tłuszcze: 2,9 g Węglowodany: 19,5 g Błonnik: 1 g Białko: 5,4 g
Oryginalny przepis pochodzi ze strony Marthy Stewart