Dobra, dzisiaj coś rewelacyjnego!

Co można zrobić z cukinii?

Spaghetti, placki, sałatkę, ciasto. Chwila… Ciasto?!

Tak jest 🙂 Dzisiaj przepis na Paleo Ciasto Czekoladowe z Cukinii.
Bez glutenu, bez cukru, bez mąki i ogólnie bez wszystkich tych rzeczy, które są niezbyt zdrowe. To nie znaczy jednak, że ciasto jest mało kaloryczne. Wręcz przeciwnie! Orzechy, wiórki kokosowe i awokado są baaaardzo bogate w wartości odżywcze, które łatwo nas 'zapchają’ 🙂

Podstawą ciasta jest mąka migdałowa, kokosowa i oczywiście cukinia. Przełożone jest ono pysznym kremem czekoladowym z awokado słodzonego syropem z agawy i posypane orzechami włoskimi i jagodami goji. Pycha! Musicie tego spróbować.

Niestety musiałabym was okłamać mówiąc, że to ciasto jest łatwe i szybkie to zrobienia. Jest przy tym dużo roboty, ale warto! Blendowanie migdałów i wiórków kokosowych, przygotowywanie pasty z daktyli jest czasochłonne, jednak później można pozbyć się wyrzutów sumienia jedząc takie słodkości, bo wiemy, że nie ma tam żadnych niezdrowych składników 🙂

Paleo Ciasto Czekoladowe z Cukinii

Drukuj

Paleo Ciasto Czekoladowe z Cukinii

Czas przygotowania 1 hour 30 minutes
Czas gotowania 40 minutes
W sumie 2 hours 10 minutes
Porcje 12
Calories 520kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Składniki suche:

  • 1 szklanka mąki kokosowej 120 g
  • 1 szklanka mąki migdałowej 140 g
  • ¾ szklanki niesłodzonego kakao w proszku 80 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki mokre:

  • 1 szklanka daktyli 180 g
  • 1 awokado
  • ½ szklanki syropu z agawy 170 g
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka płynnego oleju kokosowego 200 g
  • 5 jajek
  • 3 średnie cukinie

Krem czekoladowy:

  • 6 niedużych awokado
  • 1/3 szklanki syropu z agawy 80 g
  • ½ szklanki kakao 50 g
  • ¼ szklanki mleka kokosowego 60 ml
  • 2 łyżeczki ekstraktu ze stewii
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Syrop do nasączenia ciasta

  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka syropu z agawy

Do posypania

  • garść orzechów włoskich
  • garść jagód goji

Przepis

  • Przygotować 2 formy o średnicy 24 cm i dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę kokosową, mąkę migdałową, kakao, proszek do pieczenia i cynamon.
  • Do blendera włożyć daktyle bez pestek, miąższ z awokado, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy. Zmiksować do gładkiej konsystencji. Przełożyć do mniejszej miski, dodać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać.
  • Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Składniki mokre z mniejszej miski przelać do dużej miski ze składnikami suchymi. Wymieszać do połączenia.
  • Do dużej miski dodać starte cukinie. Dokładnie wymieszać, aby cukinia była cała pokryta czekoladowym ciastem.
  • Ciasto przełożyć do dwóch form o średnicy 24 cm i piec w 180 C przez około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Przygotować krem czekoladowy: w blenderze zmiksować miąższ z awokado, syrop z agawy, kakao, mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy. Dosłodzić ekstraktem ze stewii.
  • Po przewidywanym czasie pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Wyjąć pierwszy blat z formy i położyć na paterze. Nasączyć połową syropu do nasączania ciasta. Przełożyć 3/4 kremu czekoladowego na pierwszy nasączony blat i dokładnie rozprowadzić.
  • Ostrożnie wyjąć drugi blat z formy i położyć go na cieście. Nasączyć syropem i rozprowadzić pozostałą część kremu czekoladowego.
  • Posypać posiekanymi orzechami włoskimi i jagodami goji. Smacznego!

Wskazówki do przygotowywania ciasta:

– Cukinii po starciu nie trzeba w żaden sposób odsączać. Właśnie dzięki niej ciasto będzie wilgotne i pyszne.
– Mąka migdałowa i mąka kokosowa to nic innego jak drobne zblendowane migdały i wiórki kokosowe, można zrobić je samemu.
– Może wydawać się, że cukinii będzie za dużo do tego ciasta, jednak jej ilość jest odpowiednia. Wymieszajcie ją bardzo dokładnie.

Paleo Ciasto Czekoladowe z Cukinii

Paleo Ciasto Czekoladowe z Cukinii

Paleo Ciasto Czekoladowe z Cukinii

Polecane blendery