Uwielbiam azjatyckie pierożki… Nie jest żadną tajemnicą to, że jestem ogromną fanką azjatyckiej kuchni. Uwielbiam kupować książki z azjatyckimi przepisami i podróżować w tamte rejony aby poznać zupełnie nowe smaki. Jedną z moich miłości są też pierogi. Nie, nie polskie, chociaż ruskie mogłabym jeść dniami i nocami. Specjalne miejsce w moim sercu zajmują jednak wszelkiego rodzaju azjatyckie pierogi – zaczynając od japońskich gyoza, przechodząc przez chińskie Siumaai, a kończąc na wspaniałych szanghajskich Sheng jian bao, które są bardziej bułeczkami niż pierogami.
Dzisiaj jednak prezentuję przepis na azjatyckie Pierożki z kurczakiem i tajską bazylią. Tajska bazylia robi się coraz bardziej popularna w Polsce i można ją spokojnie dostać w sklepach typu Carrefour. Z tego co pamiętam, firma Baziółka dostarcza tam świeże zioła tajskiej bazylii. To wspaniała wiadomość, ponieważ tajska bazylia często gości w mojej kuchni – dodaję ją głównie do potraw z mięsem mielonym, ale tym razem znalazła się też w pierogach. Jeżeli jesteście otwarci na nowe smaki, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Połączenie kurczaka, lekko słodkiego sosu na bazie sosu rybnego, marchewki, tajskiej bazylii i mięty to istna eksplozja smaków.
Do przygotowania Pierożków z kurczakiem i tajską bazylią nie potrzebujecie żadnego specjalnego sprzętu. Jeżeli chodzi o składniki – mam nadzieję, że uda Wam się zdobyć tajską bazylię i gotowe ciasto na pierożki, które jest dostępne w azjatyckich sklepach. Z podanego przepisu wychodzi około 24 pierożków, według mnie to duża porcja dla dwóch osób 🙂
Przepis na Pierożki z kurczakiem i tajską bazylią znajdziecie poniżej.
Pierożki z kurczakiem i tajską bazylią
Składniki
- wonton wrappers gotowe ciasto na pierożki
- 400 g filetu z ud kurczaka lub piersi z kurczaka
- 1 marchewka około 100 g
- garść posiekanego szczypiorku
- 1 cm kawałek imbiru
- 35 g sosu rybnego
- 15 g cukru
- 1 ząbek czosnku
- 5 g soli
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 3 łodygi tajskiej bazylii
- 1 łodyga mięty
- 2 łyżki oleju np. ryżowego
Przepis
- Filety z ud kurczaka zmielić w maszynce.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać.
- Imbir obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
- W małym rondelku rozgrzać sos rybny z cukrem i mieszać do rozpuszczenia.
- Zagotować i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać i zdjąć z ognia.
- W dużej misce wymieszać mięso z kurczaka ze startą marchewką, imbirem, szczypiorkiem. Dodać sos z rondelka, 5 g soli (ok. pół łyżeczki) i 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej.
- Dokładnie wymieszać do osiągnięcia zbitej, lekko lepkiej konsystencji.
- Tajską bazylię i miętę posiekać, a następnie dodać do farszu.
- Ulepić pierożki używając gotowego ciasta na pierożki w wybrany sposób (pod przepisem znajdziecie kilka filmików dla inspiracji). Aby ciasto lepiej się lepiło można lekko zmoczyć je wodą.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i ułożyć pierożki na patelni.
- Dodać 2 łyżki wody i przykryć pokrywką.
- Smażyć na średnim ogniu przez około 6-8 minut do momentu gdy woda całkowicie wyparuje.
- Pierożki podawać z sosem sojowym i olejem chili, posypać sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!
Filmik ze story z mojego Instagrama @missberry.pl
Jak lepić pierożki?
Załączam kilka filmików, które pozwolą Wam nauczyć się lepić pierożki. Jest kilka sposobów i kształtów, które możemy uzyskać. Na Youtube macie opcję spowolnienia video, to może pomóc w nauce – łatwiej będzie zobaczyć co dokładnie dana osoba robi 🙂