Przepis na pyszne i zdrowe pralinki orzechowe z gorzką czekoladą i pistacjami. Pralinki te przygotowane są z masła orzechowego, mąki kokosowej (lub zmielonych wiórków kokosowych), daktyli, pokryte gorzką czekoladą i odrobiną pistacji. Kolejna propozycja na zdrowe słodycze.
Przepis na Pralinki orzechowe z czekoladą i pistacjami (wegańskie, paleo) znajdziecie poniżej.
Pralinki orzechowe z czekoladą i pistacjami (wegańskie, paleo)
Porcje 14
Składniki
- 50 g daktyli
- 150 g masła orzechowego
- 80 g mąki kokosowej 1/2 szklanki
- 2 łyżki brązowego cukru opcjonalnie
- 150 g gorzkiej czekolady do obtoczenia
- garść pistacji
Przepis
- Daktyle namoczyć w wodzie przez całą noc, a następnie odsączyć.
- W blenderze zmiksować daktyle z masłem orzechowym i mąką kokosową. Konieczny będzie blender o dość dużej mocy oraz zdrapywanie masy ze ścianek raz na jakiś czas, tak aby masa była zupełnie gładka, bez dużych kawałków daktyli.
- Z masy orzechowej ulepić około 14 niedużych kulek.
- Kulki układać na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do zamrażarki na 10 minut.
- W międzyczasie gorzką czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Pistacje obrać i posiekać na drobne kawałki.
- Wyjąć kulki z zamrażarki i obtaczać w roztopionej czekoladzie, a następnie wykładać na talerz z papierem do pieczenia. Od razu posypywać posiekanymi pistacjami.
- Włożyć do lodówki i poczekać aż czekolada zastygnie (około 20 minut).
- Pralinki można przechowywać w lodówce przez około 1-1,5 tygodnia. Smacznego!