Przepis na pyszne i zdrowe pralinki orzechowe z gorzką czekoladą i pistacjami. Pralinki te przygotowane są z masła orzechowego, mąki kokosowej (lub zmielonych wiórków kokosowych), daktyli, pokryte gorzką czekoladą i odrobiną pistacji. Kolejna propozycja na zdrowe słodycze.

Przepis na Pralinki orzechowe z czekoladą i pistacjami (wegańskie, paleo) znajdziecie poniżej.

Drukuj

Pralinki orzechowe z czekoladą i pistacjami (wegańskie, paleo)

Czas przygotowania 30 minuty
W sumie 30 minuty
Porcje 14
Autor Miss Berry

Składniki

  • 50 g daktyli
  • 150 g masła orzechowego
  • 80 g mąki kokosowej 1/2 szklanki
  • 2 łyżki brązowego cukru opcjonalnie
  • 150 g gorzkiej czekolady do obtoczenia
  • garść pistacji

Przepis

  • Daktyle namoczyć w wodzie przez całą noc, a następnie odsączyć.
  • W blenderze zmiksować daktyle z masłem orzechowym i mąką kokosową. Konieczny będzie blender o dość dużej mocy oraz zdrapywanie masy ze ścianek raz na jakiś czas, tak aby masa była zupełnie gładka, bez dużych kawałków daktyli.
  • Z masy orzechowej ulepić około 14 niedużych kulek.
  • Kulki układać na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do zamrażarki na 10 minut.
  • W międzyczasie gorzką czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  • Pistacje obrać i posiekać na drobne kawałki.
  • Wyjąć kulki z zamrażarki i obtaczać w roztopionej czekoladzie, a następnie wykładać na talerz z papierem do pieczenia. Od razu posypywać posiekanymi pistacjami.
  • Włożyć do lodówki i poczekać aż czekolada zastygnie (około 20 minut).
  • Pralinki można przechowywać w lodówce przez około 1-1,5 tygodnia. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!