Przepis na pyszne i zdrowe pralinki orzechowe z gorzką czekoladą i pistacjami. Pralinki te przygotowane są z masła orzechowego, mąki kokosowej (lub zmielonych wiórków kokosowych), daktyli, pokryte gorzką czekoladą i odrobiną pistacji. Kolejna propozycja na zdrowe słodycze.

Przepis na Pralinki orzechowe z czekoladą i pistacjami (wegańskie, paleo) znajdziecie poniżej.

Pralinki orzechowe z czekoladą i pistacjami (wegańskie, paleo)
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 14
 
Składniki
  • 50 g daktyli
  • 150 g masła orzechowego
  • 80 g mąki kokosowej (1/2 szklanki)
  • 2 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)
  • 150 g gorzkiej czekolady do obtoczenia
  • garść pistacji
Przygotowanie
  1. Daktyle namoczyć w wodzie przez całą noc, a następnie odsączyć.
  2. W blenderze zmiksować daktyle z masłem orzechowym i mąką kokosową. Konieczny będzie blender o dość dużej mocy oraz zdrapywanie masy ze ścianek raz na jakiś czas, tak aby masa była zupełnie gładka, bez dużych kawałków daktyli.
  3. Z masy orzechowej ulepić około 14 niedużych kulek.
  4. Kulki układać na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do zamrażarki na 10 minut.
  5. W międzyczasie gorzką czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  6. Pistacje obrać i posiekać na drobne kawałki.
  7. Wyjąć kulki z zamrażarki i obtaczać w roztopionej czekoladzie, a następnie wykładać na talerz z papierem do pieczenia. Od razu posypywać posiekanymi pistacjami.
  8. Włożyć do lodówki i poczekać aż czekolada zastygnie (około 20 minut).
  9. Pralinki można przechowywać w lodówce przez około 1-1,5 tygodnia. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!