Przepis na absolutnie pyszną kombinację, która sprawdza się za każdym razem. Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą zawinięte w szynkę Serrano. Podane z zielonymi szparagami tworzą pyszne danie, które nadaje się na romantyczną kolację czy też zwykły obiad.
Poza sezonem na szparagi roladki z indyka można podawać z ziemniaczkami i sałatką – smakują równie pysznie. Tego typu roladki odkryłam już jakiś czas temu i zawsze bardzo chętnie do nich wracam. Jeżeli nie macie szynki Serrano, spokojnie możecie zastąpić ją szynką parmeńską lub szwarcwaldzką. W tym przepisie użyłam suszonych pomidorów ze słoiczka z oliwą z oliwek, lecz jeśli macie zwykłe suszone pomidory (bez zalewy), posiekajcie je na drobne kawałeczki, a następnie zmieszajcie z łyżką oliwy – wyjdzie na to samo.
Przepis na Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą znajdziecie poniżej.
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Składniki
- 400 g filetu z piersi indyka
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 1/2 kulki mozzarelli 200 g
- 8 plastrów szynki Serrano
- garść zielonych szparagów
- sól pieprz
- suszona bazylia
- suszone oregano
Przepis
- Filet z piersi indyka przekroić wzdłuż na dwie części.
- Delikatnie rozbić filety otrzymując dwa płaty o wysokości około 1 cm.
- Filety z dwóch stron przyprawić pieprzem, oregano i bazylią.
- Suszone pomidory odcedzić z oleju, posiekać na kawałki i przełożyć do miski.
- Mozzarellę pokroić na kawałki i dodać do pomidorów. Doprawić odrobiną suszonej bazylii i oregano i dokładnie wymieszać.
- Przygotowany wcześniej filet z indyka rozłożyć płasko, a następnie wyłożyć na niego farsz z pomidorów i mozzarelli.
- Zawinąć w rulonik i całość owinąć szynką Serrano, tak aby miejsce łączenia fileta było zakryte.
- Powtórzyć z drugim filetem z indyka.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Przygotowane roladki przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika.
- Piec przez 25 minut.
- W międzyczasie odłamać zdrewniałe końce szparagów.
- Pod koniec pieczenia - na ostatnie 5-8 minut do naczynia żaroodpornego dodać zielone szparagi. Smacznego!