Co można wyczarować z dyni? Na przykład bardzo zdrową sałatkę z granatem i komosą ryżową. Interesujące, zaskakujące połączeniu nie każdemu może smakować, lecz warto spróbować.
Właściwości zdrowotne granatu
Granat jest jednym ze zdrowszych owoców. Bogaty w witaminę C, nazywany w Starożytnym Egipcie owocem płodności.
Zawiera estron (folikulinę) – naturalną formę estrogenu, w związku z czym może być stosowany przy zaburzeniach hormonalnych.
Do diety powinni włączyć go także mężczyźni – udowodniono, że pomaga zapobiegać rakowi prostaty i przeciwdziała impotencji.
Działa także bardzo korzystnie na serce i układ krążenia.
Samo zdrowie!
(informacje pochodzą ze strony planetazdrowie.pl)
Sałatka z Dynią, Granatem i Quinoa
Porcje 2
Calories 289kcal
Składniki
- garść miksu sałat
- pół dyni hokkaido
- pół granata
- 50 g komosy ryżowej
- garść kiełków fasoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przepis
- Dynię obrać, pokroić w kostkę i doprawić solą i pieprzem.
- Ułożyć na blaszce, spryskać odrobiną oliwy z oliwek i piec w 180 C około 10-15 minut, aż będzie miękka.
- Komosę ryżową ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić.
- Granat przekroić na 4 części i wyjąć ze środka nasiona.
- W misce na sałatkę wymieszać miks sałat, upieczoną dynię, komosę ryżową, kiełki fasoli.
- Polać oliwą z oliwek zmieszaną z sokiem z cytryny. Posypać nasionami granatu.
- Smacznego!
Wygląda radośnie i cudownie, nic tylko jeść 🙂
Jaka kolorowa 🙂
taka sałatka to zdecydowanie propozycja dla mnie 🙂
Piękne kolory na talerzu, aż chce się jeść coś takiego; )