Co można wyczarować z dyni? Na przykład bardzo zdrową sałatkę z granatem i komosą ryżową. Interesujące, zaskakujące połączeniu nie każdemu może smakować, lecz warto spróbować.

Właściwości zdrowotne granatu

Granat jest jednym ze zdrowszych owoców. Bogaty w witaminę C, nazywany w Starożytnym Egipcie owocem płodności.

Zawiera estron (folikulinę) – naturalną formę estrogenu, w związku z czym może być stosowany przy zaburzeniach hormonalnych.

Do diety powinni włączyć go także mężczyźni – udowodniono, że pomaga zapobiegać rakowi prostaty i przeciwdziała impotencji.

Działa także bardzo korzystnie na serce i układ krążenia.

Samo zdrowie!

(informacje pochodzą ze strony planetazdrowie.pl)

Sałatka z Dynią, Granatem i Quinoa

Drukuj

Sałatka z Dynią, Granatem i Quinoa

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 15 minutes
W sumie 25 minutes
Porcje 2
Calories 289kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • garść miksu sałat
  • pół dyni hokkaido
  • pół granata
  • 50 g komosy ryżowej
  • garść kiełków fasoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przepis

  • Dynię obrać, pokroić w kostkę i doprawić solą i pieprzem.
  • Ułożyć na blaszce, spryskać odrobiną oliwy z oliwek i piec w 180 C około 10-15 minut, aż będzie miękka.
  • Komosę ryżową ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić.
  • Granat przekroić na 4 części i wyjąć ze środka nasiona.
  • W misce na sałatkę wymieszać miks sałat, upieczoną dynię, komosę ryżową, kiełki fasoli.
  • Polać oliwą z oliwek zmieszaną z sokiem z cytryny. Posypać nasionami granatu.
  • Smacznego!

Sałatka z Dynią, Granatem i Quinoa

Sałatka z Dynią, Granatem i Quinoa