Świeże i pyszne połączenie. Lekko słodki zielony groszek w połączeniu ze słonymi, podsmażonymi plasterkami boczku, to coś co idealnie mi pasuje 🙂 Sałatka polana lekkim sosem na bazie octu winnego.
Sałatka z groszkiem i boczkiem
Porcje 2
Calories 390kcal
Składniki
- 1/2 sałaty np. rzymskiej
- 200 g groszku świeżego lub mrożonego
- 100 g boczku w plasterkach
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
Przepis
- Sałatę umyć, porwać na kawałki i włożyć do miski.
- Groszek ugotować i dodać do sałaty.
- Boczek podsmażyć na chrupko na patelni bez tłuszczu przewracając w trakcie kilka razy. Dodać do sałatki.
- Całość polać lekkim sosem z octu winnego: ocet wymieszać z oliwą z oliwek i miodem.
- Smacznego!