Mamy jeszcze trochę czasu na rabarbar. Pokusiłam się więc o przyrządzenie czegoś na słodko – paleo tarty z rabarbarem i malinami. Spód tarty został przyrządzony bez mąki i cukru. Użyłam do tego zmielonych migdałów, wiórków kokosowych, jajek i oleju kokosowego. Nadzienie to ugotowany rabarbar z malinami. Całość połączona żelatyną, twardnieje w lodówce – najlepiej więc tartę przygotować wieczorem i zostawić na całą noc do stężenia.
Przepis na Tartę z rabarbarem i malinami znajdziecie poniżej.
Tarta z rabarbarem i malinami paleo
Porcje 12
Calories 158kcal
Składniki
Spód tarty
- 200 g migdałów
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju kokosowego
Nadzienie
- 300 g rabarbaru
- 250 g malin
- 1/2 łyżeczki stewii lub słodzika/ksylitolu/miodu
- 3 listki żelatyny
Przepis
Przygotować spód tarty
- Migdały i wiórki kokosowe wsypać do blendera i zmiksować na drobny proszek.
- Przełożyć do miski i dodać roztrzepane jajka oraz łyżkę roztopionego oleju kokosowego.
- Dobrze wymieszać i wyrobić ciasto do połączenia.
- Formę na tartę (najlepiej z wysuwanym dnem) wyłożyć ciastem i dokładnie docisnąć palcami.
- Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Wystudzić.
Przygotować nadzienie
- Rabarbar pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Zalać 1/2 szklanki wody i gotować około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodać maliny i gotować kolejne 5 minut. Dosłodzić do smaku ekstraktem ze stewi lub wybranym słodzikiem. Zdjąć z ognia.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie odsączyć i dodać do lekko przestudzonego garnka z rabarbarem i malinami. Porządnie wymieszać do połączenia.
- Nadzienie rabarbarowo-malinowe wylać na przestudzony spód do tarty.
- Włożyć do lodówki na około 10 godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego!