Dzisiaj publikuję prosty przepis na Tartę ze śliwkami na kruchym spodzie. To naprawdę klasyka – spód z ciasta kruchego, świeże śliwki polane masłem z cukrem i paseczki kruchego ciasta na górze, którze trzymają całą 'konstrukcję’ :). Tarta ze śliwkami jest naprawdę łatwa i szybka do przygotowania – nie wymaga wcześniejszego podpiekania spodu tarty, wszystko pieczemy już razem. Ciasto kruche, jak to z ciastem kruchym bywa, zależnie od temperatury i tego jak szybko się z nim 'uwiniemy’ może wymagać schłodzenia w lodówce, żeby wygodniej nam się pracowało. Poza tym, nie może być prościej!
Tarta jest naprawdę pyszna, ale do zdrowych wypieków jest jej daleko. Pełno tu masła i cukru, dlatego też jest taka smaczna. Jeśli Wam to nie przeszkadza, zjedźcie niżej po przepis!
Tarta ta jest na cieście kruchym – jeżeli chcecie zgłębić tajniki kruchego ciasta, serdecznie polecam Wam odwiedzenie bloga mojewypieki.com i przeczytanie artykułu Jak upiec perfekcyjne ciasto kruche. Dorota wyjaśnia tam bardzo dokładnie co ma wpływ na ciasto i dlaczego tak istotne jest dobre schłodzenie tarty przed pieczeniem.
Tarta ze śliwkami – przepis znajdziecie poniżej.
Tarta ze śliwkami
Składniki
Ciasto kruche:
- 320 g mąki pszennej
- 240 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Wnętrze tarty:
- 600 g śliwek
- 50 g masła
- 80 g cukru
Dodatkowo
- 1 żółtko jajka do posmarowania ciasta kruchego
- masło do wysmarowania formy
Przepis
- Masło powinno być bardzo zimne i twarde, prosto z lodówki.
- Masło pokroić na kawałki.
- W misie robota kuchennego wymieszać mąkę pszenną, pokrojone masło, cukier puder, jajko i szczyptę soli.
- Szybko zagnieść ciasto i uformować z niego kulę.
- Włożyć na co najmniej 30 minut, a najlepiej 2 godziny do lodówki.
- Śliwki przekroić na pół i powyciągać z nich pestki.
- W rondelku przygotować sos do tarty - rozpuścić masło, dodać cukier i odrobinę wody i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia ciągle mieszając.
- Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i lekko posypać mąką.
- Wcześniej przygotowane ciasto kruche wyciągnąć z lodówki.
- Połowę ciasta rozwałkować na blacie na grubość ok. 0,4 cm.
- Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieść i wyłożyć nim formę na tartę dociskając ciasto do boków i odkrajając nadmiar wałkiem. Resztę ciasta włożyć do lodówki.
- Widelcem zrobić dziurki w spodzie ciasta.
- Ułożyć połówki śliwek na tarcie.
- Następnie śliwki polać wcześniej przygotowanym sosem z masła i cukru.
- Pozostałość ciasta znowu rozwałkować na blacie. Wycinać paski z ciasta i ułożyć je na tarcie według uznania dociskając paski do boków tarty.
- Ciasto z wierzchu posmarować roztrzepanym żółtkiem jaja.
- Włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, aby ciasto się schłodziło, w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
- Włożyć tartę do piekarnika i piec w 220 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 30 minut.
- Po upieczeniu studzić na kratce.
- Kroić i podawać po ostudzeniu, aby nadzienie stało się mniej płynne. Smacznego!
PS. Tak się zaaferowałam robieniem takiego timelapsowego filmiku, że zapomniałam polak śliwki masłem z cukrem, więc musiałam później zdejmować górne paski z ciasta i robić to jeszcze raz. Ale tarta wyszła pyszna! 🙂