To danie naprawdę robi się w 15 minut! Pomijając marynowanie, wystarczy tylko pokroić warzywa, wrzucić tuńczyka na patelnię na kilka minut, zdjąć, na tą samą patelnię wrzucić warzywa i gotowe! 🙂 Pysznie, azjatycko i bardzo szybko.

Osobiście jestem wielką fanką wszystkich dań w azjatyckim stylu, a teriyaki jest jednym z moich ulubionych sosów. Smażone, chrupiące warzywa w towarzystwie słodko słonego aromatu, lekko podsmażonej cebuli oraz świeżych kiełków to przepyszna uczta! Polecam, spróbujcie tej potrawy z tuńczykiem.

Jest to także idealne danie dla wszystkich na diecie Paleo – węglowodany pochodzą tu głównie z warzyw, a tuńczyk jest doskonałym źródłem białka. Same plusy 🙂

No, ale do rzeczy.

Przepis na Tuńczyka Teriyaki z Warzywami poniżej.

Tuńczyk Teriyaki z Warzywami

Drukuj

Tuńczyk Teriyaki z Warzywami

Czas przygotowania 35 minutes
Czas gotowania 10 minutes
W sumie 45 minutes
Porcje 2
Calories 410kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 2 steki z tuńczyka
  • 40 ml sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 50 ml wody
  • 2 duże cebule
  • 3 czerwone papryki
  • garść kiełków fasoli
  • kilka niedużych pieczarek
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 2 łyżki sezamu
  • świeża kolendra

Przepis

  • Przygotować sos teriyaki: w miseczce wymieszać sos sojowy, sos ostrygowy i sos rybny wraz z syropem z agawy i wodą.
  • Steki z tuńczyka włożyć do woreczka lub miski i zalać przygotowanym sosem teriyaki. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
  • W międzyczasie przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę, pieczarki na plasterki.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju ryżowego, wyciągnąć tuńczyka z lodówki i smażyć same steki (pozostawiając sos teriyaki w misce lub w woreczku) około 45 sekund z każdej strony.
  • Steki ściągnąć z patelni i przełożyć na talerze.
  • Na tej samej patelni lekko podsmażyć cebulę na dużym ogniu, tak aby wciąż była lekko chrupiąca.
  • Dodać paprykę i pieczarki i wlać sos teriyaki pozostały z marynowania tuńczyka. Sos powinien szybko odparować. Nie smażyć warzyw dłużej niż kilka minut, by wciąż pozostały chrupiące.
  • Ściągnąć z ognia i dodać garść kiełków fasoli, wymieszać.
  • Warzywa przełożyć na talerze ze stekami z tuńczyka. Posypać sezamem i posiekaną świeżą kolendrą. Smacznego!