To danie naprawdę robi się w 15 minut! Pomijając marynowanie, wystarczy tylko pokroić warzywa, wrzucić tuńczyka na patelnię na kilka minut, zdjąć, na tą samą patelnię wrzucić warzywa i gotowe! 🙂 Pysznie, azjatycko i bardzo szybko.
Osobiście jestem wielką fanką wszystkich dań w azjatyckim stylu, a teriyaki jest jednym z moich ulubionych sosów. Smażone, chrupiące warzywa w towarzystwie słodko słonego aromatu, lekko podsmażonej cebuli oraz świeżych kiełków to przepyszna uczta! Polecam, spróbujcie tej potrawy z tuńczykiem.
Jest to także idealne danie dla wszystkich na diecie Paleo – węglowodany pochodzą tu głównie z warzyw, a tuńczyk jest doskonałym źródłem białka. Same plusy 🙂
No, ale do rzeczy.
Przepis na Tuńczyka Teriyaki z Warzywami poniżej.
Tuńczyk Teriyaki z Warzywami
Składniki
- 2 steki z tuńczyka
- 40 ml sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 50 ml wody
- 2 duże cebule
- 3 czerwone papryki
- garść kiełków fasoli
- kilka niedużych pieczarek
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 2 łyżki sezamu
- świeża kolendra
Przepis
- Przygotować sos teriyaki: w miseczce wymieszać sos sojowy, sos ostrygowy i sos rybny wraz z syropem z agawy i wodą.
- Steki z tuńczyka włożyć do woreczka lub miski i zalać przygotowanym sosem teriyaki. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
- W międzyczasie przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę, pieczarki na plasterki.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju ryżowego, wyciągnąć tuńczyka z lodówki i smażyć same steki (pozostawiając sos teriyaki w misce lub w woreczku) około 45 sekund z każdej strony.
- Steki ściągnąć z patelni i przełożyć na talerze.
- Na tej samej patelni lekko podsmażyć cebulę na dużym ogniu, tak aby wciąż była lekko chrupiąca.
- Dodać paprykę i pieczarki i wlać sos teriyaki pozostały z marynowania tuńczyka. Sos powinien szybko odparować. Nie smażyć warzyw dłużej niż kilka minut, by wciąż pozostały chrupiące.
- Ściągnąć z ognia i dodać garść kiełków fasoli, wymieszać.
- Warzywa przełożyć na talerze ze stekami z tuńczyka. Posypać sezamem i posiekaną świeżą kolendrą. Smacznego!