Uważam, że brownie to jedno z najsmaczniejszych ciast czekoladowych. Dosłownie wszyscy je uwielbiają. Bo jak można się oprzeć wilgotnemu, nieprzyzwoicie słodkiemu cieście z mnóstwem czekolady? Chyba się nie da 😉

Dzisiaj bez wynalazków, tradycyjnie. Podstawowy przepis na brownie z mnóstwem cukru, mąki i ogólnie sama śmierć. Czasem się zdarza 🙂

Przepis na Czekoladowe ciasto Brownie znajdziecie poniżej.

Brownie tradycyjne

Brownie ciasto czekoladowe
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 16
 
Składniki
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru muscovado
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki kakao do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • ⅓ łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. Masło rozpuścić w rondelku wraz z połamaną gorzką czekoladą na małym ogniu często mieszając.
  2. Dodać cukier oraz łyżkę kawy rozpuszczalnej. Wymieszać, podgrzewać do rozpuszczenia, następnie zdjąć z ognia.
  3. Po ostudzeniu wbić jajka i bardzo dobrze wymieszać.
  4. W dużej misce wymieszać mąkę z kakao do wypieków, proszkiem do pieczenia, solą.
  5. Do miski wlać wcześniej przygotowaną czekoladową miksturę.
  6. Wymieszać szpatułką do połączenia.
  7. Dno kwadratowej formy do brownies wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Przelać ciasto do formy i piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
  9. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 55 g Kalorie: 268 kcal Tłuszcze: 17,5 g Węglowodany: 24,8 g Błonnik: 1,8 g Białko: 3,5 g

Brownie tradycyjneBrownie tradycyjneBrownie tradycyjne