Przepis na prostą zupę krem z zielonego groszku. Niewielka ilość składników, krótki czas gotowania – idealna zupa na szybko. Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy i kremy, szczególnie pomidorową, ale ile można ją jeść 🙂 Krem z zielonego groszku to bardzo smaczna odmiana.

Krem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4 małe porcje
 
Składniki
  • 600 g zielonego groszku mrożonego
  • 900 ml wody lub bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • bazylia
Przygotowanie
  1. W garnku rozgrzać łyżkę masła i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Mrożony groszek wsypać do garnka, zalać wodą lub bulionem i zagotować.
  3. Gotować około 15 minut, a następnie zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Można dodać odrobinę czerwonej papryki dla kontrastu.
  4. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 400 g (porcja) Kalorie: 152 kcal Tłuszcze: 4,4 g Węglowodany: 27 g Błonnik: 9,3 g Białko: 10,3 g

Krem z zielonego groszku

Polecane blendery