Przepis na absolutnie pyszną kombinację, która sprawdza się za każdym razem. Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą zawinięte w szynkę Serrano. Podane z zielonymi szparagami tworzą pyszne danie, które nadaje się na romantyczną kolację czy też zwykły obiad.

Poza sezonem na szparagi roladki z indyka można podawać z ziemniaczkami i sałatką – smakują równie pysznie. Tego typu roladki odkryłam już jakiś czas temu i zawsze bardzo chętnie do nich wracam. Jeżeli nie macie szynki Serrano, spokojnie możecie zastąpić ją szynką parmeńską lub szwarcwaldzką. W tym przepisie użyłam suszonych pomidorów ze słoiczka z oliwą z oliwek, lecz jeśli macie zwykłe suszone pomidory (bez zalewy), posiekajcie je na drobne kawałeczki, a następnie zmieszajcie z łyżką oliwy – wyjdzie na to samo.

Przepis na Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą znajdziecie poniżej.

Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 400 g filetu z piersi indyka
  • ½ szklanki suszonych pomidorów
  • ½ kulki mozzarelli (200 g)
  • 8 plastrów szynki Serrano
  • garść zielonych szparagów
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
Przygotowanie
  1. Filet z piersi indyka przekroić wzdłuż na dwie części.
  2. Delikatnie rozbić filety otrzymując dwa płaty o wysokości około 1 cm.
  3. Filety z dwóch stron przyprawić pieprzem, oregano i bazylią.
  4. Suszone pomidory odcedzić z oleju, posiekać na kawałki i przełożyć do miski.
  5. Mozzarellę pokroić na kawałki i dodać do pomidorów. Doprawić odrobiną suszonej bazylii i oregano i dokładnie wymieszać.
  6. Przygotowany wcześniej filet z indyka rozłożyć płasko, a następnie wyłożyć na niego farsz z pomidorów i mozzarelli.
  7. Zawinąć w rulonik i całość owinąć szynką Serrano, tak aby miejsce łączenia fileta było zakryte.
  8. Powtórzyć z drugim filetem z indyka.
  9. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  10. Przygotowane roladki przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika.
  11. Piec przez 25 minut.
  12. W międzyczasie odłamać zdrewniałe końce szparagów.
  13. Pod koniec pieczenia - na ostatnie 5-8 minut do naczynia żaroodpornego dodać zielone szparagi. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 185 g Kalorie: 307 kcal Tłuszcze: 12,7 g Węglowodany: 15,4 g Białko: 32,8 g

Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarelląRoladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!