Nie jest żadną tajemnicą, że uwielbiam mięso, a w szczególności steki 😀 W zasadzie mogłabym żywić się sushi i stekami, nic innego mi nie potrzeba 😉 Ewentualnie jeszcze zupka Tom Yum albo Pho.

Dzisiaj dodaję przepis na Flank steak, który jak przynajmniej mi się wydaję, nie jest zbytnio popularny w Polsce. Flank Steak to nic innego jak łata wołowa. Płaski kawałek mięsa, który usmażony na patelni i pokrojony w cienkie plastry zamienia się w coś przepysznego. U mnie z dodatkiem sosu gorgonzola, zielonych szparagów oraz sałatki z pomidorkami koktajlowymi.

Przepis na Stek z łaty wołowej z sosem gorgonzola poniżej.

Flank steak (łata wołowa) w sosie gorgonzola

Stek z łaty wołowej z sosem gorgonzola (flank steak)
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 3
 
Składniki
  • 600 g flank steak (łaty wołowej)
  • 200 g sera gorgonzola
  • 30 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • garść zielonych szparagów
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść miksu sałat
Przygotowanie
  1. Mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem.
  2. Przygotować sos gorgonzola: w garnuszku rozgrzać 1 łyżkę masła i dodać pokrojony w kawałki ser gorgonzola oraz 3 łyżki śmietany. Gotować na małym ogniu często mieszając do rozpuszczenia. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Flank steak (łatę wołową) obficie posypać świeżo zmielonym pieprzem, oregano i bazylią.
  4. Na patelni roztopić masło i podsmażyć lekko rozgnieciony czosnek (wraz z łupiną), przemieszczając go, aby smak rozszedł się na całą powierzchnię patelni.
  5. Gdy patelnia będzie już dobrze rozgrzana, wyłożyć na nią łatę wołową i smażyć około 5 minut (stopień wysmażenia medium) na średnim ogniu. Następnie obrócić i smażyć kolejne 5 minut.
  6. Zdjąć mięso z patelni, przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i zostawić do odpoczynku na około 10 minut.
  7. Pokroić w cienkie plastry.
  8. Podawać z ugotowanymi zielonymi szparagami, sosem gorgonzola i sałatką z miksu sałat i pomidorków koktajlowych.
  9. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 481 g Kalorie: 607 kcal Tłuszcze: 38,5 g Węglowodany: 7,3 g Błonnik: 2,5 g Białko: 60,5 g

Flank steak (łata wołowa) w sosie gorgonzola